Misstänks ha våldtagit 24 kvinnor – i dag avslutas rättegången

Uppdaterad 2021-11-04 | Publicerad 2021-10-21

24 kvinnor misstänks ha våldtagits av den 34-årige mannen.

24 kvinnor som under 22 rättegångsdagar fått vittna om de övergrepp de utsatts för och som i flera fall även filmats.

I dag avslutades rättegången mot den misstänkte serievåldtäktsmannen där åklagaren yrkade att han döms till 12 års fängelse.

– Jag ser fram emot att sitta ner hos en psykolog och bena ut varför det blev som det blev, säger han i rätten.

  • Fastnålat inlägg
    21 okt 2021
    Linda Hjerten
    • I dag avslutas den långa rättegången mot 34-åringen som misstänks ha våldtagit 24 kvinnor.

    • Rättegången i Stockholms tingsrätt har pågått i 22 dagar och har uteslutande hållits bakom stängda dörrar.

    • Men i dag, den sista dagen, kommer åklagarens, försvarsadvokatens och målsägandebiträdenas pläderingar att ske inför öppna dörrar.

    • Aftonbladet är på plats från klockan 13 då dörrarna öppnas och rapporterar direkt.

  • Linda Hjerten
    21 okt 2021

    34-åringen ser sig omkring i salen och tar en klunk vatten. Handfängslet sätts på igen och han leds tillbaka ut.

    Tack alla ni som följt med i dagens rapportering. Nu avslutas den för dagen.

  • Linda Hjerten
    21 okt 2021

    – Dom i det här målet kommer att meddelas den 4 november klockan 11. 34-åringen ska kvarbli i häktet till dess, säger hon.

  • Linda Hjerten
    21 okt 2021

    Rättens ordförande Kajsa Hällje ska nu meddela när dom ska falla. 34-åringen förs in i salen med händerna i handfängsel.

  • Linda Hjerten
    21 okt 2021

    Nu kallas vi tillbaka till salen igen. Extremt kort överläggning av rätten.

  • Linda Hjerten
    21 okt 2021

    Rätten tar nu en kort paus. När vi kallas tillbaka får vi veta när dom ska meddelas.

När rättegången idag avslutades mot den 34-årige Nytorgsmannen satt han själv med hakan lutad i händerna och lyssnade på åklagarens plädering. Där sammanfattade de grova sexuella övergrepp på ett stort antal kvinnor som han åtalats för, och i viss mån själv erkänt att han begått.

Kammaråklagare Helena Nordstrand menar att det stora antalet våldtäkter och det faktum att de filmats samt utförts när kvinnorna sovit eller varit utslagna ger ett högt straffvärde och yrkade på 12 års fängelse.

– Han har sedan filmat gärningarna och sparat dem för vad han själv sagt, "sin privata njutning". Många av gärningarna har varit mycket förslagna, han har i flera fall använt en nagelsax för att inte väcka kvinnorna som sover, sa hon i rätten.

Fallet med den så kallade Nytorgsmannen är ett ovanligt fall på flera sätt.

Dels sticker det höga antalet offer som misstänks ha utsatts av mannen ut – 24 kvinnor under en relativt kort tidsrymd.

Även gärningsmannen själv, en tidigare ostraffad 34-åring, är ovanlig. Till synes omtyckt och social rörde han sig ute i Stockholms nattliv och hade ofta efterfester i sin lilla etta på Nytorget på Södermalm i Stockholm. Många av de som kände honom beskriver honom som lugn och snäll – men att de nu ser det som att han måste ha levt ett dubbelliv.

Något annat som sticker ut är att flera av de utsatta kvinnorna inte visste om att de hade utsatts. De fick veta det först när polisen genom ett gediget utredningsarbete lyckats identifiera kvinnorna på de filmer som man fann hemma hos den 34-åriga mannen.

Film efter film där till synes sovandes eller medvetslösa kvinnor utsätts för övergrepp.

Bild från den misstänkta mannens lägenhet.

”Inte haft någon aning”

I förhören med de utsatta kvinnorna blev många av dem upprörda när de fick se sig själva på filmerna, vars existens de inte kände till.

– Jag blir lite så här chockad att jag blev inspelad, säger ett av offren som måste avbryta för att samla sig.

En annan kvinna beskrev i förhör med polisen känslor av äckel efter att hon fått se filmen på sig själv.

– Man går från det där till att bli arg till att få ångest över att det hänt. Jag har inte haft någon aning om att det hänt, att gå från det till att veta att det hänt är ett stort kluster i huvudet.

Lisa och 34-åringen träffades redan 2014 när hon var 19 år och 2017 inledde de en form av relation. Han hjälpte och stöttade henne efter ett annat övergrepp hon varit med om. – Han tog sig rätten att förbruka min kropp. Jag vill inte dö men jag vill heller inte leva i den här kroppen, den är inte min längre. Jag önskar att de som begår övergrepp förstår vilken skada de gör. Att aldrig kunna se på själv igen som man tidigare gjort, i varken kropp eller själ. Att känna sig så smutsig att man skrubbar och skrubbar men kommer aldrig att kunna känna sig ren. Jag skulle vilja fråga honom, hur fan kunde du?

Kvinnorna som utsatts för övergrepp av mannen har efteråt mått mycket psykiskt dåligt. Flera ska ha fått diagnosen PTSD, posttraumatiskt stressyndrom.

Även 34-åringen mådde och mår fortfarande dåligt menade han själv i rätten.

Han säger att han under en period drack väldigt mycket alkohol för att dämpa sin ångest. Att det, kombinerat med hans ADD-diagnos, kan ha bidragit till det som hände.

– Folk har väl fantasier men håller det till fantasier. Jag tror att med min bakgrund, och att jag mått väldigt dåligt under en period och känt att jag levt klart mitt liv, kombinerat med mycket alkohol har gjort att jag inte haft koll på grejerna.

Han säger att han heller inte fått någon medicinering sen han frihetsberövades för elva månader sedan.

– Det borde räknas som en mental funktionsnedsättning att inte kunna försvara sig, att inte kunnat minnas, säger han.

Han har i förhör inte kunnat förklara sitt beteende fullt ut, han påstår sig ha mycket dåligt minne. Men han säger att han själv skulle vilja förstå.

– Jag ser fram emot att sitta ner hos en psykolog och bena ut varför det blev som det blev.

Att 34-åringen avslöjades var delvis slumpens förtjänst. Aftonbladet har tidigare berättat att mannen redan 2018 anmäldes för våldtäkt.

Han misstänktes då ha tagit ett strypgrepp på en kvinna, så hårt att hon svimmade, för att därefter förgripa sig på henne.

Men den utredningen lades ner i brist på bevis och kvinnan vågade sedan inte medverka efter att ha hotats av 34-åringen.

Hade droger i lägenheten

I maj 2020 fick polisen ett nytt tips om mannen, att han förvarade ett vapen i sin lägenhet på Nytorget på Södermalm i Stockholm.

Polisen gjorde en husrannsakan och fann att det vapen anmälaren hade anmält bara var en soft air-gun. Men istället fann polisen droger i den mycket röriga och skitiga lilla ettan.

Mannen anmäldes redan 2018 för våldtäkt.

Det kunde ha slutat vid ett bötesbrott om inte polisen gjort en mobiltömning av 34-åringens telefon – och då hittade övergreppsfilmerna.

Den kvinna som först anmälde honom, men där utredningen lades ner, säger i förhör att hon verkligen varit livrädd för mannen. Men senare, när det visade sig att så många fler kvinnor utsatts, vågade hon medverka igen, vilket hon nu gjort under den långa rättegången.

Hennes målsägandebiträde berättade idag i rätten om kvinnans dödskräck den natten då hon våldtogs och utsattes för stryptag av 34-åringen.

– När hon vaknar till så beskriver hon att hon har svårt att orientera sig och ropar efter sina barn.

De flesta av övergreppen har gått till på liknande sätt. Mannen har utnyttjat och filmat kvinnorna när de sovit djupt, eller varit utslagna.

I flera av filmerna ser man hur de sovande offrens byxor klipps upp med en nagelsax.

Använde nagelsaxar

I hans lägenhet hittade polisen också flera nagelsaxar som han misstänks ha använt för att förenkla övergreppen.

I flera av filmerna ser man hur de sovande offrens byxor klipps upp med en nagelsax.

I en anteckning i sin telefon har han skrivit: ”Har alltid med en liten sax”.

Mannen fick när dagen i rätten var slut veta att han kvarblir i häktet. 34-åringen tog en klunk vatten, såg sig om i salen och fördes sedan tillbaka till sin häktescell.

Dom i målet ska falla den 4 november.


Tingsrätten har meddelat sin dom: så många års fängelse blir det för Nytprgsmannen.