Zelenskyj: Kvinnor blir våldtagna och dödade framför sina barn

Uppdaterad 2022-04-08 | Publicerad 2022-04-06

Rapporterna om våldtäkter i krigets Ukraina blir allt fler.

Det sexuella våldet är ett urgammalt sätt att utöva makt på och nu vågar fler offer kliva fram och vittna om det.

– Kvinnor blir våldtagna och dödade framför sina barn, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under tisdagens tal i FN:s säkerhetsråd.

Inifrån kriget vittnas det om gruppvåldtäkter, sexuella övergrepp under pistolhot och våldtäkter i närheten av barn.

– Det är tyvärr ganska vanligt att det sker, då det ofta är ett framgångsrikt sätt att utöva utpressning och att skapa oro bland civila, säger Anna Johansson, generalsekreterare vid Amnesty Sverige.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har dokumenterat flera fall där ryska militära styrkor kränkt civilas mänskliga rättigheter i ockuperade områden i bland annat Charkiv och Kiev-regionerna i Ukraina.

– De fall vi tittat på går inte att beskriva, det är en sådan avsiktlig grymhet och våld mot civila i Ukraina, säger Hugh Williamson, Europa- och Centralasienchef på Human Rights Watch.

– Våldtäkter, mord och andra våldshandlingar mot personer i de ryska styrkornas förvar bör utredas som krigsförbrytelser, fortsätter han.

Human Rights Watch har intervjuat tio personer, både vittnen och offer, för att dokumentera de humanitära brott som ryska soldater utsatt ukrainska kvinnor och flickor för. 31-åriga Olha är en av dem.

Mamman våldtogs och knivskars

Olha, som egentligen heter något annat, tog skydd tillsammans med 40 andra personer i källaren till en övergiven skola i den rysskontrollerade Charkiv-regionen. Med sig hade hon sin femåriga dotter, mamma och syskon.

Ryska soldater landar med helikopter på en oidentifierad plats i Ukraina.

Natten till den 14 mars bröt sig en rysk, väpnad soldat in i skolan genom att krossa ett fönster. Soldaten hotade flera gånger med att skjuta de som inte löd hans order och till slut tvingades Olha att följa med honom.

Soldaten tog 31-åringen till ett klassrum där han riktade en pistol mot henne och sa åt henne att klä av sig. Han tvingade Olha att utföra sexuella handlingar på honom, medan han hela tiden höll pistolen mot hennes tinning. Han våldtog henne, flera gånger.

Medan hon tog på sig kläderna berättade soldaten att han är 20 år gammal.

När Olha sedan vägrade att hämta sina saker för att stanna med honom i klassrummet, och därmed överge sin dotter, våldtog han henne igen och knivskar henne på halsen och kinden.

Ryska soldater ska ha gruppvåldtagit 16-åring

Ukrainas säkerhetstjänst har publicerat, vad de menar är, ett avlyssnat telefonsamtal där en rysk soldat hörs diskutera hur hans kamrater våldtagit en 16-årig flicka. Enligt säkerhetstjänsten ska det vara en grupp ryska stridsvagnssoldater som genomfört gruppvåldtäkten, men uppgifterna är svåra att bekräfta.

Kvinnor på flykt från Ukraina. Här anländer de vid polska gränsen. Personerna på bilden har inget med de specifika händelserna i texten att göra.

Ukrainas riksåklagare Iryna Venediktova har vid ett tidigare tillfälle öppet anklagat ryska soldater för att använda våldtäkter som vapen i kriget.

Venediktova inledde landets första officiella våldtäktsutredning under kriget efter att ett par berusade ryska soldater dödat en man och upprepade gånger våldtagit hans fru. Detta framför parets fyraårige son.

”EU har agerat ovanligt kraftfullt”

Även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har uttryckt våldtäktsanklagelser mot de ryska soldaterna.

– När bomber faller över era städer, när soldater våldtar kvinnor i de ockuperade städerna – och vi har tyvärr många fall av ryska soldater som våldtar kvinnor i ukrainska städer – är det naturligtvis svårt att diskutera effektiviteten av internationell rätt, sa Kuleba på ett evenemang på Chatham House i London.

Anna Johansson, generalsekreterare vid Amnesty Sverige, menar att det internationella samfundet och EU har agerat ovanligt kraftfullt och tidigt på Rysslands invasion av Ukraina.

– Det finns en rad allvarliga konflikter runt om i världen där det inte sker, jag tänker på Myanmar, Jemen, Sudan, Syrien och situationen i Palestina, säger hon.