Putin i samtal med Erdogan – ställde sju krav

Publicerad 2022-03-18

I telefon med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på torsdagen ställde Putin sju krav för fred.

Det avslöjar en av Erdogans rådgivare som hörde samtalet.

Fyra av villkoren bedöms av turkarna som möjliga och tre som svårare, uppger BBC.

Följ ämnen
Ukraina

Turkiet är medlem i Nato, men har samtidigt täta band till Ryssland och redan före invasionen försökte Erdogan positionera sig som medlare i konflikten med Ukraina.

Med köpet av ryska luftvärnsrobotar 2019 väckte Erdogan missnöje från inte minst USA. Samtidigt började han samma år leverera de Bayraktar-drönare som Ukraina nu använder för att skjuta sönder Putins stridsvagnar från luften.

Det ger Turkiet en unik position med ett ben i varje läger och för en dryg vecka sedan möttes Ukrainas och Rysslands utrikesministrar i Antalya i ett första toppmöte efter invasionen.

Bara de senaste dagarna har Erdogan dessutom träffat såväl Tysklands förbundskansler Olaf Scholz som Polens president Andrzej Duda.

BBC: Putin ringde Erdogan

På torsdagen bar ansträngningarna att spela rollen som världsledare ytterligare frukt. Då blev Erdogan uppringd av Vladimir Putin som framförde sina krav för ett fredsavtal med Ukraina, uppger BBC.

Efteråt intervjuade det brittiska tv-bolaget Erdogans seniora rådgivare Ibrahim Kalin, en av få utvalda som fick lyssna på samtalet.

Erdogan och Putin vid ett möte i Sotji i september förra året.

Han delar in Putins krav i två kategorier: Fyra som skulle kunna accepteras av Ukraina och tre mer svårsmälta.

De fyra förstnämnda är, enligt BBC:

Ukraina ska vara militärt neutralt och får inte gå med i Nato, något Zelenskyj häromdagen medgav blir omöjligt.

Ukraina nedrustas så att landet ”inte utgör ett hot” mot Ryssland.

Skydd för ryska språket i Ukraina.

”Avnazifiering”. Även om Zelenskyj, som är jude, provoceras djupt av Putins återkommande prat om att Ukraina måste ”avnazifieras” tror Erdogans rådgivare att kravet skulle kunna sväljas. Möjligen räcker det för Ukraina att fördöma varje form av nazism och visa upp någon form av åtgärder, enligt Ibrahim Kalin.

”Tre svåra krav”

Han är inte lika tydlig om de tre övriga kraven, men uppger att Putin krävde ett personligt möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att diskutera dem.

Även Zelenskyj har tidigare uttryckt en önskan om att förhandla direkt med Putin.

Erdogan vid en presskonferens efter ett möte med Polens president Andrzej Duda i onsdags.

De tre svårare kraven ska enligt BBC bland annat handla om statusen för utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk samt om halvön Krim som annekteras av Ryssland sedan 2014. BBC uppfattar läget som att Putin kräver att Ukraina ska avstå de tre områdena och erkänna dem som ryska.

Ibrahim Kalin uttalar sig också om spekulationerna om att Putin är sjuk eller mentalt labil. Det var inget som märktes i samtalet med Erdogan, säger han:

– Inte alls.

Enligt Sky News har Erdogan efter samtalet offentliggjort ett uttalande om att han hoppas på ett möte mellan Putin och Zelenskyj i Turkiet.