Emad, 32, bakom explosionen: Började köpa utrustning i april

Uppdaterad 2021-11-18 | Publicerad 2021-11-17

Emad al-Swealmeen, 32, dödade sig själv och skadade en taxichaufför i ett försök till terrorattentat i Liverpool.

Enligt brittisk polis började han planera dådet för mer än ett halvår sedan.

Polisen tittar på om de upprepade avslagen på asylansökan kan vara ett motiv till attentatet.

Det var i söndags vid 11-tiden som en taxibil exploderade utanför entrén till ett kvinnosjukhus i Liverpool i vad polisen klassat som ett försök till terrordåd.

Den misstänkte bombmannen tros ha haft bomben på sig och dog enligt polisen av elden och explosionen. Taxichauffören lyckades ta sig ur taxin och klarade sig mirakulöst.

Nu har polisen gått ut med att den misstänkte bombmannen är Emad al-Swealmeen, 32.

Emad al-Swealmeen var inte känd av den brittiska säkerhetstjänsten MI5.

Planerats sedan april

Det står också klart att han troligtvis planerat sin attack under en längre tid. Redan i april började al-Swealmeen köpa in utrustning till sin hemtillverkade bomb, enligt polisen.

– En komplex bild träder fram över inköpen av bombens komponenter. Vi vet att al-Swealmeen hyrde sin fastighet från april i år och vi tror att relevanta inköp har gjorts sedan dess, minst, säger Russ Jackson, som jobbar med kontraterrorism hos polisen i nordvästra England till The Guardian.

Ett faktum som väcker frågor kring huruvida polisen hade kunnat agera tidigare för att ha stoppat attentatsförsöket. Han var inte känd av den brittiska säkerhetstjänsten MI5.

Polisen utreder fortfarande vilka motiv som drev al-Swealmeen till terrordådet. 32-åringen vars föräldrar kom från Syrien och Irak, var själv uppvuxen i Irak.

Han konverterade från islam till kristendomen under sin tid i Storbritannien.

Taxichauffören lyckades ta sig ut ur bilen innan den fattade eld.

Polisen: Agerade själv

Al-Swaelmeen hade enligt polis och personer i hans närhet haft problem med psykisk ohälsa. Han kom till Storbritannien 2014 och hade vid flera tillfällen ansökt om asyl, men fått avslag.

– En av de frågor vi utreder är ifall hans olösta ärende knuffade honom över kanten och fick honom att utföra attacken, säger en källa till tidningen The Sun.

I samband med terrorförsöket gjorde polisen tillslag mot flera adresser i Liverpool och fyra personer greps misstänkta för kopplingar till dådet. Men de släpptes senare utan misstankar om brott. Det troligaste är att 32-åringen agerade på egen hand, enligt polisen.

Polisens tekniker på platsen.

Höjd terrornivå

Explosionen inträffade bara minuter innan Storbritannien sedvanligt skulle hålla en tyst minut för dem som dött i krig och konflikter, den så kallade stilleståndsdagen.

Efter terrorförsöket har Storbritannien höjt sin beredskap för terrordåd ett steg på skalan till ”allvarlig”. Inrikesminister Patel konstaterade också att explosionen i Liverpool var den andra terrorhändelsen inom loppet av en månad.

Den konservative parlamentsledamoten David Amess knivhöggs till döds i en kyrka i Leigh-on -Sea den 15 oktober i samband med att han tog emot väljare som ville tala med honom. 

Följ ämnen i artikeln