Nakenbilder spreds på systrarna – får rekordhög ersättning

Av: Alice Staaf

Publicerad:
Uppdaterad:

Nakenbilder på två unga systrar spreds på nätet och i samband med det mordhotades hela familjen.

Nu får systrarna rekordhöga belopp, 125 000 respektive 80 000 kronor, i ersättning för de skador kränkningarna orsakat.

– Gärningspersonen hade klarlagt i detalj hur han skulle gå tillväga för att orsaka så stor skada som möjligt, säger Gunnar Björklund, jurist på Brottsoffermyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Den äldsta systern, som är i 20-årsåldern, fick i slutet av 2011 kontakt med en yngre man via internet. Mannen uppgav att han bodde i USA. Kontakten mellan dem fortsatte och utvecklades sedan till ett internetförhållande. De började skicka bilder till varandra, där flera av dem var nakenbilder på flickan. Han uppmanande även henne att skicka filmer där hon utförde olika sexuella handlingar.

I början på 2014 sa hon upp kontakten med mannen och drygt ett halvår senare började bilder spridas till hennes Facebook-vänner. Flera falska konton i hennes namn skapades där nakenbilder och filmer laddades upp. Den person som låg bakom spridningen kontaktade också flickans vänner och anhöriga.

Vid flera tillfällen fick den äldsta systern flera meddelanden som löd att hon och hennes familj skulle dödas.

Övertalades skicka nakenbilder

Det var genom internet som den yngre systern fick kontakt med en man. Han hotade henne och övertalade henne att skicka ett flertal nakenbilder och filmer. Drygt ett år senare låg bilderna och en film uppe på sociala medier. Flera konton skapades där nakenbilderna laddades upp och spreds vidare till hennes vänner.

Rekordhög ersättning

Flickorna får nu rekordhög ersättning av Brottsoffermyndigheten. Den äldsta systern får 125 000 kronor och den yngre får 80 000 kronor.

– Sammantaget har de här flickorna utsatts för mycket allvarliga kränkningar. Gärningspersonen hade klarlagt i detalj hur han skulle gå tillväga för att orsaka så stor skada som möjligt, säger Gunnar Björklund, jurist på Brottsoffermyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Han berättar att de inte kunnat betala ut en sån här stor ersättning tidigare, men efter att en lagändring som genomfördes tidigare i år är det nu möjligt.

Trots att ersättningarna är rekordhöga anser Mårten Schultz, ledamot i Brottsoffermyndigheten, att beloppet är för lågt jämfört med den skada brottet åsamkat. Han anser att kränkningsersättningen gällande den äldsta systern borde bestämmas till 150 000 kronor.

– När det gäller kränkning av det här slaget måste man beakta intensiteten och allvarligheten i det hela. Jag trodde att det skulle bedömas som allvarligare än vad majoriteten gjorde, säger han till Aftonbladet.

Misstänkt befann sig utomlands

Den tekniska undersökningen visade på att flera av de IP-nummer som använts hade kopplingar till USA och att en av dem var från en dator på den skola som den yngre mannen uppgav att han var student vid.

Samtliga förundersökningar lades ner av åklagaren på grund av att den misstänkta gärningsmannen befann sig utomlands och för att de amerikanska myndigheterna valde att inte gå vidare med utredningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE