Nytt krav på att förbjuda e-cigaretter

Uppdaterad 2015-06-23 | Publicerad 2015-06-10

Hälsoministern: ”Bidrar till att normalisera rökning”

E-cigaretter kan stoppas inomhus på offentliga platser i Wales.
Orsaken? Myndigheterna är oroliga över att de elektroniska ciggen kan bli en inkörsport till vanliga cigaretter.

De batteridrivna e-cigaretterna blir allt populärare. Många lockas av möjligheten att få i sig det synnerligen beroendeframkallande nikotinet utan all den rök som vanliga cigaretter ger upphov till.

Men myndigheter på flera håll i världen är kritiska mot e-ciggen. I Wales vill regeringen nu stoppa användningen av dem på offentliga platser inomhus.

– Vi har arbetat så hårt i Wales för att få ner skadan som rökning orsakar. Att tillåta att e-cigaretter används på det sätt som de gör i nuläget riskerar att underminera den processen, säger hälsoministern Mark Drakeford, enligt Sky News.

Orsakar många dödsfall

Enligt Drakeford kan e-cigaretter bli en inkörsport till vanliga cigg.

– Förra året dog 5 450 människor i Wales till följd av sjukdomar som de fick enbart på grund av att de blev beroende av tobak.

Förslaget är en del av en ny hälsolagstiftning. Den innehåller också en bestämmelse som ska göra det olagligt att ge tobak till personer under 18 år.

Rättslig strid

Även i Sverige är e-cigaretterna omdiskuterade. Läkemedelsverket hävdar att de ska klassas som läkemedel. Det skulle innebära att de inte skulle få säljas utan tillstånd.

Myndigheten ligger i strid med en försäljare i Malmö. I mars fick Läkemedelsverket rätt kammarrätten, men det beslutet har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen.

Följ ämnen i artikeln