Översvämningsrisk i älvar i norr – SMHI utfärdar högsta varningen

Uppdaterad 2018-05-21 | Publicerad 2018-05-13

SMHI klass 3-varnar för höga flöden längs kustlandskapet i Norr- och Västerbotten.

Nu skickar Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap 900 meter barriär som ska placeras i Haparanda och Älvsbyn.

– Det hotar att svämma över, men vi har läget under kontroll, det här är för att förekomma, säger Patrik Julin, insatsledare vid räddningstjänsten i Luleå.

Klass 1 och klass 2-varningar har utfärdats för ett stort antal vattendrag i större delen av landet från Svealand och norrut.

900 meter barriär skickas upp till Norrbotten från Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Det innebär tre lastbilar sandsäckar, sandfyllningsmaskin, högkapacitetspumpar och barriärer används för att stoppa vattenflödet.

– Vi utgår från Luleå och kommer sätta in de första resurserna i Haparanda och Älvsbyn. Det hotar att svämma över, men vi har läget under kontroll, det här är för att förekomma, säger Patrik Julin, insatsledare vid räddningstjänsten i Luleå.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för extremt höga flöden i kustlandskapet mellan Råneälven och Byskeälven i Västerbottens och Norrbottens kustland och flera vägar är översvämmade.

Översvämmade vägar i Boden

Längs en cykelvägen nära Mannhemsviadukten i Boden står Valle Enbom i blöta strumpor efter att ha cyklat genom vattenmassan som täcker vägen. Bilarna som passerar får plöja igenom vattnet.

Efter övervägande beslutar han att inte ta på sig skorna för den fortsatta cykelturen.

Fredrik Walding och Emelie Gustafsson har också vågat sig över den översvämmade vägen och är blöta.

– Nu får man cykla barfota hela vägen hem, säger Fredrik Wadling.

Med en temperatur på över 20 grader under söndagen i Boden gör det kanske inte så mycket att ta sig fram barfota på cykeln.

– Man skulle målat tånaglarna i dag, säger Emelie Gustafsson.

Vallar in skolan

MSB uppmanar allmänheten att följa uppdaterad information om översvämningsläget och undvika de vägar som är vattenfyllda.

– I Överkalix har man beslutat att valla in Centralskolan, säger Patrik Juhlin.

I Gävleborg gjorde vårfloden att flera hus stod helt i vatten när Aftonbladet var på plats i länet i slutet av april. Även där har man haft barriärer från MSB för att förhindra översvämningar.

– Dalarna har sandsäckar ifrån oss och även ett satellitsystem för att kunna övervaka översvämningarna, säger Nina Lagerkvist, kommunikatör på MSB.

En klass 3-varning är mycket ovanlig och innebär flöden på en nivå som förekommer i snitt vart femtionde år. Det är den allvarligaste varningsklassen för höga flöden och medför allvarliga översvämningsproblem.