Hjälparbetaren förd till Linköping

Uppdaterad 2015-01-08 | Publicerad 2015-01-07

Malmö/ Stockholm. Den misstänkt ebolasmittade hjälparbetaren fördes under onsdagskvällen till högisoleringsenheten vid universitetssjukhuset i Linköping.

Men en preliminär provtagning visar inga spår av sjukdomen. 

Nu ska ytterligare prover tas.

Kvinnan arbetade i Sierra Leone i Västafrika med ebolapatienter på uppdrag av Myndigheteten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och evakuerades till Sverige i söndags efter en incident.

Redan i måndags ansågs hon vara frisk och skickades hem från Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Hon är fullständigt frisk nu när hon kom hem. Man är inte smittsam innan man får feber, därför är det ingen mening med att ta några prover. Inget ebolaprov är positivt förrän man får symptom, sa ställföreträdande smittskyddsläkare Håkan Ringberg .

Natten till onsdag ändrades läget.

Förs till Linköping

Enligt uppgift till Aftonbladet ska kvinnan ha blivit sämre när hon kom hem. Något som under dagen bekräftades av Region Skåne.

– Hjälparbetaren har uppvisat symptom som skulle kunna tyda på ebola. Vi tar det säkra före det osäkra, säger Sara Frostberg Lowery, pressekreterare vid Region Skåne.

Men nu har läget ändrats - igen.

Under onsdagskvällen fördes hon med Region Östergötalands specialbyggda ambulans till högisoleringsenheten vid universitetssjukhuset i Linköping.

Några timmar senare meddelar Region Skåne att den första preliminära provtagningen visar att hon troligtvis inte är smittad av ebola.

– Det här är ett bra, säkert, prov - men det kan finnas fall då det krävs en andra provtagning. Detta ska skes 24 timmar efter det första, säger Jimmy Gotfridsson, tillförordnad presschef på Region Skåne.

"Förbereder oss att ta emot"

Det andra provet kommer att tas under morgondagen, enligt Gotfridsson.

På Universitetssjukhuset i Linköping kommer kvinnan vårdas i en högisoleringsenhet. Den har en separat ingång och en sluss in till vårdrummet. När beskedet kom om att man skulle få ta emot en misstänkt ebolapatient kallades extra personal in.

– Vi förbereder oss för att ta emot henne senare under dagen. Det är en säkerhetsåtgärd att hon kommer till oss eftersom hon har utvecklat symptom som kan tyda på att hon har ebola, säger Susanne Fridberg, kommunikationsstrateg i Region Östergötland.

ANNONS