Bidens skoningslösa ord mot Donald Trump

Uppdaterad 2022-01-07 | Publicerad 2022-01-06

WASHINGTON. President Joe Biden går till rasande attack mot Donald Trump.

På årsdagen av stormningen mot Kapitolium pekar han ut sin föregångare som lögnare, direkt ansvarig för kongressattacken, och som ett hot mot USA:s demokrati.

– Han kan inte acceptera att han förlorade, sa Biden.

För att markera årsdagen av stormningen av Kapitolium höll president Joe Biden ett tal till amerikanerna – och svingade hårt mot sin föregångare Donald Trump.

Från talarstolen i kongressen anklagade han expresidenten för att ha eldat på folkmassan den 6 januari förra året med ”ett nät av lögner” om 2020 års presidentval, eftersom Trump inte kunde acceptera nederlaget.

I ett av sina mest kraftfulla tal i sin karriär sa Biden att Trump och hans följare ”höll en dolk mot demokratins strupe”.

– De kom inte hit på grund av patriotism eller princip – de kom hit i raseri, sa Biden.

”Den tidigare presidenten och hans supportrar har bestämt att det enda sättet för dem att vinna är genom att undergräva din röst och våra val. Det är fel. Det är odemokratiskt. Och det är ärligt talat oamerikanskt”, sa Biden

Använde inte hans namn

I talet, som höll på i nära 30 minuter gick han hårt åt Trump utan att använda hans namn – men refererade till ”den tidigare presidenten” 16 gånger, enligt CNN.

Biden slog fast att det var första gången i landets historia som en president inte bara hade förlorat ett val – utan också försökte förhindra ett fredligt maktöverlämnande.

– Men de misslyckades, de misslyckades. Och på denna minnesdag måste vi se till att en sådan attack aldrig, aldrig sker igen, sa Biden om kongresstormningen.

Han anklagade även sin föregångare för att sprida lögner om valet, eftersom Trump  än i dag vidhåller att han är landets rättmätige president och aldrig har erkänt sig besegrad. Trots att domstolar och justitiedepartementet slagit fast att det inte fanns omfattande valfusk.

– För att hans sårade ego betyder mer för honom än vår demokrati eller grundlag. Han kan inte acceptera att han förlorade, sa Biden inför kamerorna.

Precis som under sin valkampanj underströk Biden själva grundorsaken till att han ställde upp mot Trump – för att det pågår ”en strid om nationens själ”, där landet är djupt polariserat.
Han varnade för att USA:s demokrati är i fara och uppmanade amerikanerna till att stå upp för rättsstatliga principer och bevara demokratins låga.

– Den tidigare presidenten och hans supportrar har bestämt att det enda sättet för dem att vinna är genom att undergräva din röst och våra val. Det är fel. Det är odemokratiskt. Och det är ärligt talat oamerikanskt, sa Biden.

”Politisk teater”

Strax efter Bidens tal kom Trump med ett skriftligt uttalande, där han gick till motattack.

Trots att Biden aldrig nämnde honom vid namn, hävdar Trump ändå att Biden gjorde det.

”Biden använder mitt namn idag för att ytterligare splittra Amerika”, skriver han och fortsätter:
”Det är politisk teater för att rikta uppmärksamheten från att han har misslyckats totalt".