ÖB om Putins kravlista: ”Allvarlig situation”

Uppdaterad 2022-01-08 | Publicerad 2022-01-07

Ryssland vill förbjuda Nato från att acceptera nya medlemsländer och minska sin militära närvaro kring Östersjön.

Skulle förslagen få genomslag hade det inneburit stora konsekvenser för det svenska försvarsarbetet, menar överbefälhavare Micael Bydén.

– Vårt uppdrag handlar om att bli en starkare försvarsmakt genom internationella samarbeten och det skulle ju raseras.

Följ ämnen
Nato

Det militära hotet från öst har blivit mer kännbart den senaste tiden, efter att Ryssland inte bara placerat omkring 100 000 soldater längs den ukrainska gränsen utan även levererat en kravlista till Nato och dess allierade.

Där föreslår Ryssland bland annat ett stopp för nya medlemsländer till Nato och att försvarsalliansen inte ska genomföra några militära övningar i Ukraina med omnejd.

Skulle Nato gå Ryssland till mötes hade det fått stora konsekvenser för det svenska försvarsarbetet, menar överbefälhavare Micael Bydén.

– Om de här förslagen får genomslag kommer det här ställa till det för oss. Vårt uppdrag handlar om att bli en starkare försvarsmakt genom internationella samarbeten och det skulle ju raseras.

Bydén: ”Allvarlig situation”

Rysslands upptrappning av den militära retoriken har tvingat Nato och dess allierade till förhandlingsbordet. Under dagen håller Nato ett extrainkallat möte med samtliga medlemsländers utrikesministrar, nästa vecka ska representanter från båda USA som Nato träffa sina ryska motparter.

– Det som pågår just nu är samtal på högsta politiska nivå, på diplomatisk nivå, där man verkligen sätter sig ner och försöker förstå varandra.

Micael Bydén

Alternativet att ignorera Rysslands kravlista anser överbefälhavaren är oklokt.

– Att ignorera en stat som har agerat som Ryssland gjort över tid, att inte ta den typen av förslag på allvar, det gör man inte.

– Det är en allvarlig situation, det är rätt bekymmersamt och den bedömningen delar vi med andra länder, säger Bydén.

Extrainsatta Natomötet: ”Risk för väpnad konflikt”

Under fredagen höll Nato ett extrainsatt möte där Rysslands fortsatta upprustning vid Ukraina stod högst på agendan. Efter mötet höll Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Den ryska militära upprustningen har inte upphört – den fortsätter stegvis att öka. Vi ser krigsförberedda styrkor, teknisk utrustning och andra förberedelser, säger Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg.

En ny väpnad konflikt kan komma att bryta ut i Europa. Den bedömningen gör Nato, bland annat baserat på tre faktorer.

– Rysslands militära förmågor, retoriken och deras beteende historisk. Sammantaget signalerar de här faktorerna att det nu finns en reell risk att ännu en väpnad konflikt kan bryta ut i Europa, säger Jens Stoltenberg.

Anpassar beredskapen

I Sverige följer man utvecklingen noga och har under jul- och nyårshelgen anpassat beredskapen efter det aktuella läget.

– Det kan innebära att vi flyger mer än vi gör i vanliga fall eller är ute med våra fartyg på andra sätt. Vi är mer på tårna än vad vi är i grundplaneringen, säger Micael Bydén.

Vladimir Putin.

Finns det anledning att vara orolig även här i Sverige?

– Jag tycker att man ska fundera i banor om hur saker och ting förhåller sig. Det är hög tid att människor förstår att man inte ska måla omvärlden i för sköna, varma färger. Nu har vi en konflikt som mycket väl kan bli en militär konflikt och då behöver man förstå och inse allvaret i det.

– Men att ligga vaken och oroa sig, det gör inte jag, säger Micael Bydén.