Vad får människor att begå fruktansvärda brott?

Ny podd från Aftonbladet djupdyker i monstrens inre

Uppdaterad 2022-03-25 | Publicerad 2022-03-10

En mamma som medvetet gör sitt barn sjukt.

En man som lever i ofrivilligt celibat och bygger upp hat mot vackra män och kvinnor.

En sjuksköterska som förgiftar patienter för att sedan återuppliva dem – bara för att få beröm och bekräftelse.

Vad är det som gör att gärningspersoner begår fruktansvärda brott?

I Aftonbladets och PodMes nya poddsatsning “Människan bakom monstret” går deckarförfattaren och utbildade kriminologen Kicki Sehlstedt in på djupet, och in i huvudet, på personer som begått ohyggliga brott.

Vad är det för mekanismer som får dessa personer att gå över gränsen?

I podcasten samtalar Sehlstedt med experter om olika företeelser, symptom och diagnoser som ligger bakom brotten. Vad innebär t ex Münchhausen by proxy? Vad är en incel? Och hur fungerar en person med narcissistisk personlighetsstörning?

“Vill försöka förstå”

– Jag ville göra den här poddserien för att försöka förstå vad som kan få människor att utföra några av mest fruktansvärda brott som begåtts, säger Kicki Sehlstedt som bland annat skrivit deckarserien “Probono” och är krimkolumnist på Aftonbladet.

– En sak som jag lärt mig är att det ofta finns varningssignaler och desto mer kunskap vi har, desto mer rustade är vi att upptäcka dem – innan det är för sent.

Sehlstedt programleder “Människan bakom monstret” som är ett samarbete mellan Aftonbladet, PodMe och produktionsbolaget Beppo. Samtal med experter blandas med dramatiserade scener, baserade på verkliga händelser, och ger en djupare, men också skrämmande, bild av brotten i allmänhet och gärningspersonerna i synnerhet.

Kicki Sehlstedt är programledare för ”Människan bakom monstret”

Injicerade sin egen son med salt

Första avsnittet handlar om massmördaren Elliot Rodger som blivit något av en galjonsfigur för incels; unga män som lever i ofrivilligt celibat. I övriga avsnitt hör vi om Lacey Spears som mördade sin egen son genom att injicera salt i hans blod. Om psykopaten och seriemördaren Joseph James D’angelo som gick under namnet Golden State Killer, sjuksköterskan Niels Högel som förgiftade sina patienter för att få beröm när han återupplivade dem samt “Alexandramannen” som under falskt täcknamn på nätet våldtog och sexuellt utnyttjade över 50 unga flickor.

Alla fem avsnitt finns nu ute för dig med Aftonbladet Plus. Du kan även höra “Människan bakom monstret” med premieabonnemang hos PodMe, sajna upp dig och lyssna HÄR. (ANNONS).