Ygeman försvarar sig efter kritiserad DN-intervju

Publicerad 2022-08-03

Anders Ygeman, integrationsminister.

Kritiken mot Anders Ygeman har haglat efter en intervju om integration.

Integrationsminister menar att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung – och nu försvarar han uttalandet i Sveriges Radio.

– Det är klart att det är ett problem om ingen i förskoleklassen har föräldrar som har svenska som sitt modersmål, säger han.

Integrationsminister Anders Ygeman (S) vill ta efter den danska modellen när det kommer till utsatta områden, där man har tydligare kriterier kring hur man definierar utsatta områden.

Han tycker att ”andelen boende med utomnordisk bakgrund” skulle kunna vara ett av fem kriterier i klassning av utsatta områden.

– Jag tror att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung, sa han i Dagens Nyheter.

Uttalandet har väckt reaktioner bland politiker, ledarskribenter och på sociala medier. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kallade det för ”ganska horribelt” och Johnny Cato, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, menar att Ygeman väljer ”en farlig väg att gå”.

”Klart det är ett problem”

Nu försvarar sig integrationsministern i P1 morgon. Han menar att uttalandet kom som svar på en fråga.

– Men det är klart att det är ett problem om ingen i förskoleklassen har föräldrar som har svenska som sitt modersmål, eller om väldigt få elever i skolan har det, säger han.

När man definierar ett utsatt område är det viktigt att man har objektiva kriterier, och etnicitet skulle kunna vara ett av dem, menar han.

I Danmark har man delat upp personer i ”västliga” och ”icke-västliga”.

– Den definitionen tycker jag är dålig, säger Ygeman.

Allt om valet – med valkompassen

Följ ämnen i artikeln