Larm från luften: ”Aldrig blivit så angripna förut”

Publicerad 2021-10-30

Flygvärdinnan råkade stöta till en passagerare i första klass.

Senare under flighten från New York ställde han sig upp och slog henne blodig.

Våld och tumult i luften har ökat enormt under coronapandemin, skriver Washington Post.

American Airlines kallar attacken mot flygvärdinnan ”en av de värsta vi någonsin sett”.

Misshandeln inträffade på flight 976 mellan John F Kennedy- flygplatsen och John Wayne-flygplatsen i södra Kalifornien på onsdagen.

Flygvärdinnan gick i kabingången mellan raderna i första klass när hon råkade stöta till en manlig passagerare. Hon bad om ursäkt och fortsatte sitt arbete.

Senare under flighten ställde han sig plötsligt upp och gick till attack. Utan förvarning gick han mot flygvärdinnan och slog henne rakt i ansiktet.

Fick flera frakturer

Efteråt gick han tillbaka till sin stol och satte sig som om ingenting hade hänt, uppger andra passagerare för amerikansk media.

– Vad jag förstår slog han henne två gånger. Jag såg henne i gången efteråt. Hon hade blodstänk kring sitt munskydd, säger en passagerare till tv-kanalen ABC7NY.

Efter attacken omdirigerade piloten planet till Denver. Där greps mannen av FBI och flygvärdinnan fick vård för sina skador.

– Det var en läkare ombord som undersökte henne, säger en ombord till ABC7NY.

– Han sa att hennes näsa inte var bruten, men hon blödde så hon togs till sjukhus.

Flygvärdinnan fick flera frakturer i ansiktet, uppger Washington Post.

Den manlige passagerare som enligt uppgift ska ha attackerat flygvärdinnan på American Airlines flight 976.

Tejpades fast i stolen

Den manlige passageraren bands fast i stolen med silvertejp innan planet kunde landa. På bilder från andra passagerare syns han sitta handfängslad i terminalen i Denver.

Flygbolaget sa först att misshandeln ska ha inträffat när mannen börjat gräla med flygvärdinnan efter att inte ha velat sätta på sig munskyddet. Den uppgiften har nu tillbakavisats.

Enligt passagerare som satt i mannens närhet ombord planet var attacken helt oprovocerad och mannen ska ha konsumerat en hel del alkohol innan han blev våldsam.

Attacken är en i rad liknande händelser den senaste tiden i USA.

Tidigare i år slog en passagerare ut flera tänder på en flygvärdinna på en Southwest Airlines-flight när planet skulle landa i San Diego. I andra incidenter har passagerare skrikit okvädningsord, knuffat flygvärdinnor och uppträtt hotfullt mot andra passagerare.

På en Delta Airlines-flight mellan Los Angeles och Nashville i juli försökte en passagerare ta sig in i cockpit och piloterna nödlandade i Albuquerque med 168 personer ombord.

American Airlines chef Doug Parker säger att flygbolaget kommer agera för att passageraren som slog ner deras flygvärdinna ska ”åtalas så hårt som det är möjligt”. Arkivbild.

Kabinkaos under pandemin

Antalet incidenter med ”oregerliga passagerare” har ökat enormt under coronapandemin. Under 2020 utredde den federala luftfartsmyndigheten FAA 923 passagerare misstänkta för brott i luften. Året innan hade man 146 sådana fall.

Många av incidenterna har involverat bråk kring munskyddsregler på grund av covid-19 eller har orsakats av alkohol. Föga överraskande gäller flera ärenden både och.

Enligt Julie Hedrick, ordförande i en förening som organiserar flygvärdinnor, är bråk i luften inte en ny företeelse – men omfattningen är rekordstor.

– Vi har aldrig tidigare haft passagerare som angriper oss på detta sätt tidigare. För flygvärdinnor som går till jobbet i dag är det psykiskt utmattande: ”vad ska jag mötas av”? Du vet helt enkelt inte vad som kommer hända på din flight, säger hon till Washington Post.

Efter allt stök, och rekordsiffrorna i fjol, har FAA nu infört nolltolerans för dåligt beteende ombord flygen i USA.

American Airlines-chefen Doug Parker säger i en video på Instagram att flygbolaget kommer agera för att passageraren som slog ner flygvärdinnan kommer ”åtalas så hårt som det är möjligt”. Mannen kommer aldrig få flyga med bolaget igen.

Samma dag skedde ytterligare en incident när en flygvärdinna råkade illa ut på en flight i USA. Flygvärdinnan blev örfilad och spottad på när passagerarna skulle gå av ett plan som landat i Honolulu, skriver Washington Post.