Hatet mot Annie Lööf: ”Hon är nummer ett”

Publicerad 2022-08-26

Annie Lööf pekas ut som en av de tilltänkta måltavlorna under dådet i Almedalen.

Hatet och hoten mot C-ledaren har ökat senaste året, enligt Expos Jonathan Leman.

– Hon behandlas som en landsförrädare av ytterhögern, säger han.

Efter Stefan Löfvens avgång har de högerextrema blickarna riktats allt mer mot Centerpartiets Annie Lööf, säger Jonathan Leman, expert på högerextremism och researcher på tidningen Expo.

– Tittar man de senaste två åren har det varit två politiska ledare som fått starkt hat från högerkanten. Det är Stefan Löfven och Annie Lööf. Löfven, som var den mest avskydda politikern av ytterhögern, är inte längre kvar och nu har Annie Lööf blivit nummer ett, säger han.

Hatet mot C-ledaren frodas i högerextrema forum och i slutna Facebookgrupper.

– Hon behandlas som en landsförrädare utifrån idén om att Sverige befinner sig i ett krigsliknande tillstånd. Det är förminskande sexism, att hon skulle vara galen och för vissa lyfts hon fram som exempel på att kvinnor inte ska ha rösträtt eller vara välkomna i det politiska livet, säger han.

Rättegång för förrädare

Men inom den våldbejakande extremhögern finns även en annan dimension, enligt Leman.

I forumen smids planer om ”rättegångar” där utpekade ”förrädare” ska straffas genom att dömas till döden.

– Det handlar om oliktänkande makthavare som ska tas av daga. Men det är inte bara mot Annie Lööf. De högerextremas språkbruk är även ett ganska illa dolt hot mot andra, säger Leman.

Det finns flera förklaringar till varför Annie Lööf hamnat i de högerextremas blickfång, säger Leman.

– Dels är det ställningstagande mot SD samt att hon stödjer och släpper fram en socialdemokratisk regering. Det är själva kärnan. Men det kommer in en massa annat också. Så fort en kvinnlig makthavare är oliktänkande aktiveras sexismen, att hon skulle vara olämplig och galen.

Annie Lööf.

”Målas upp som en demon”

Utrikesminister Ann Linde (S) hävdar att ”SD och andra högerextrema krafter” gjort Annie Lööf till Theodor Engström måltavla och säger att partiets webbkanal Riks målat upp C-ledaren som en demon.

Även klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) har riktat kritik mot SD Riks. 

Expos Jonathan Leman säger att SD bidragit till det höjda tonläget, men att partiet inte kan kopplas direkt till Theodor Engströms planer.

– Man ska vara försiktig med att dra kopplingar till vad som lett en gärningsman till att försöka med det här. Den person som bär ansvar är den som nu misstänks för förberedelse till terrorbrott genom mord. Men klart är i alla fall att SD bär ett ansvar för att ha bidragit till det råa stämningsläge som råder inom ytterhögern när det gäller synen på Annie Lööf och den antidemokratiska propagandan där hon är en måltavla.

Theodor Engström mördade en kvinna under Almedalsveckan, enligt åklagaren var Annie Lööf hans måltavla.

SD Riks: ”Har rätt att framföra kritik”

Riks ansvariga utgivare Dick Erixon slår tillbaka mot Lindes uttalande.

”Ann Lindes kritik är ogrundad och ovärdig. Det är skamlöst av utrikesministern att försöka plocka politiska poäng genom att utmåla ett oppositionsparti som mördare. Socialdemokraterna är uppenbart pressade efter de senaste opinionsundersökningarna”, säger han och fortsätter:

”Som medieaktör har vi all rätt att kritiskt granska makthavare. Under den gångna mandatperioden har Annie Lööf varit en av de mest centrala makthavarna i svensk politik. Att genomföra kritik, både analytiskt och satiriskt, är helt inom ramen för svensk yttrande- och pressfrihet”.

Riks programledare Rebecka Fallenkvist:

”Vill bara tydliggöra: Annie Lööfs politik ska kunna, och BÖR kritiseras, däremot ska hot mot politiker aldrig accepteras”

ANNONS