Under talibanstyret: Gardin separerar män och kvinnor

Publicerad 2021-09-07

En tunn grå gardin delar av klassrummet på universitetet i Kabul.

På båda sidor sitter studenter. Kvinnliga på den ena, manliga på den andra.

Tre veckor har gått sedan talibanerna intog Afghanistans huvudstad Kabul och inget är sig likt.

Runt om i Afghanistan har studenter börjat återgå till universiteten för första gången sedan talibanerna tog makten över landet. Bilder på sociala medier visar studenter separerade med en gardin. Kvinnor på ena sidan, män på andra.

Talibanerna har de senaste veckorna lovat att kvinnorna i landet fortsatt ska ha möjlighet att jobba och studera. Men hur det faktiskt blir i praktiken är ännu oklart.

Separerade med gardin

Lärare på universitet i de största städerna, Kabul, Kandahar och Herat säger till nyhetsbyrån Reuters att kvinnliga studenter skiljs från de manliga.

Antingen har kvinnorna undervisats separat eller så har man delat av klassrummen med en gardin. Där kvinnorna sitter på ena sidan och männen på den andra.

– Att sätta upp gardiner är inte acceptabelt, det kändes fruktansvärt att gå in i klassrummet. Vi går tillbaka 20 år i tiden, säger 21-åriga studenten Anjila till Reuters.

Universitetsstudenter får sitta på varsin sida av en gardin under föreläsningarna.

Reuters har tagit del av ett dokument som beskriver riktlinjer för kvinnorna på universiteten. Där står bland annat att kvinnor måste bära hijab och ha separata entréer och klassrum. Dessutom får de bara undervisas av andra kvinnor.

Men en av talibanernas talespersoner säger att en gardin är tillräcklig avskiljning och att det är okej att ha samma professor på grund av begränsade resurser.

Få är tillbaka i klassrummen

Både lärare och studenter har flytt landet sedan talibanerna tog makten i landet. En professor i journalistik på universitetet i Herat, i västra Afghanistan, valde att dela upp sin klass i två.

En halvtimme för männen, en halvtimme för kvinnorna. Normalt sett läser 120 studenter hans kurs, men under måndagen dök endast en knapp fjärdedel upp, berättar han för Reuters.

Kvinnor demonstrerar och kräver sina rättigheter i Kabul.

Oviss framtid

Förra gången talibanerna hade makten - mellan 1996 och 2001, var kvinnor förbjudna att både studera och arbeta.

Nu när talibanerna återigen tagit makten har de försäkrat omvärlden att kvinnor kommer spela en central roll i samhället. Att de kommer vara inkluderade och både få studera och arbeta. Men än är framtiden för Afghanistans kvinnor oviss.

ANNONS