Trångt på bussarna i Uppsala – trots nya råd

TT

Publicerad 2020-10-27

Från och med den 20 oktober uppmanas alla som vistas i Uppsala län att undvika resor med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel och undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Arkivbild.

Sedan den 20 oktober gäller nya allmänna råd i det coronadrabbade Uppsala län. Invånarna ska bland annat undvika resor med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel.

Men Uppsala länstrafik (UL) vittnar om trängsel.

123 av UL:s lokala bussar var överfulla förra veckan – en tredjedel mer än veckan innan, rapporterar P4 Uppland .

– Vi hade önskat att med alla de uppmaningar som vi kommit med till invånarna i Uppsala stad så hade vi en förhoppning om att färre skulle resa med kollektivtrafiken, säger Helena Klange, presschef på UL, till radion.

Först om några veckor går det att utvärdera hur väl de allmänna råden fungerar, påpekar Anna Gillman, tillförordnad smittskyddsläkare i regionen. Men hon är väl medveten om problematiken i kollektivtrafiken och tror på två möjliga förklaringar:

– Endera att befolkningen inte hörsammar uppmaningen att inte åka kollektivtrafik, eller att det är många som måste åka kollektivt och att det inte finns utrymme att minska på det, säger hon till P4 Uppland.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen