Nytt ordkrig mellan Erdogan och Macron – ”Ta ett psyktest”

Publicerad 2020-10-26

Frankrikes och Turkiets presidenter ligger i storkonflikt. Frankrikes aktioner mot radikal islamism har orsakat protester i Turkiet – och utspel från president Erdogan.

”Ta ett psyktest” sa den turkiske presidenten i ett tv-sänt tal.

Frankrike svarade med att kalla hem sin ambassadör i Turkiet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har förkunnat att Frankrikes president behöver psykiatrisk vård för sin bild av Islam. I ett tv-sänt tal under lördagen gick den turkiska presidenten till angrepp mot Macron.

”Vad kan man säga om ett statsöverhuvud som behandlar miljoner människor från andra trosgrupper så här? Först och främst, ta ett psyktest”, sade Erdogan i talet.

Frankrike svarade med att kalla hem sin ambassadör i Turkiet.

”President Erdogans kommentarer är oacceptabla. Hån och förolämpningar är inte en lämplig väg”, uppger Macrons kansli i ett uttalande. Senare på söndagen gick EU:s utrikeschef Josep Borrell ut och fördömde Erdogans uttalande, som även han beskriver som oacceptabelt.

Hårda tag mot ”radikal islamism”

President Macron har lovat att slå ner på den radikala islamismen i Frankrike efter halshuggningen av Samuel Paty den 16 oktober. Historieprofessorn hade under en lektion om yttrandefrihet använt kontroversiella karikatyrer av islams profet Mohammed från satirtidningen Charlie Hebdo. Mordet på läraren återupplivade spänningar över sekularism, islamism och islamofobi i Frankrike.

I början av oktober gav den franske presidenten ett tal om sin strategi för att bekämpa ”radikal islamism i det franska samhället”. Några kommentatorer sa att talet reflekterade en nyanserad inställning, men andra menade att det var kränkande mot muslimer.

Efter dådet på Samuel Paty den 16 oktober förnyade presidenten sina löften.

”Islamister vill åt vår framtid”, sa Macron.

Myndigheterna har genomfört dussintals räder, stängt moskéer och flera föreningar med kopplingar till radikal Islam. President Macron har uttryckt att ännu mer behöver göras för att utrota religiös extremism i landet.

”Vi har intensifierat aktionerna under de senaste dagarna”, sa Macron på tisdagskvällen, efter ett möte med en krisgrupp som inrättats för att bekämpa radikal islam i Parisområdet. Han utlovade ytterligare åtgärder. ”Det handlar inte om att göra nya uttalanden”, sa Macron. ”Vi vet vad vi behöver göra”.

Under helgen ägde stora demonstrationer till stöd för yttrandefrihet och sekularism rum i Frankrike. Under söndagen gästade frankrikes ambassadör i Sverige SVT:s Agenda. Han pratade om reaktionerna som följt terrordådet och mordet på historieläraren Samuel Paty.

”Folk känner avsky över den mängd lögner, den okunskap och manipulation som ligger bakom att en 18-åring halshugger en främling på gatan”, säger Etienne de Gonneville till SVT.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

”Överreagerar”

Nu anklagas Frankrike för att överreagera - och även för rasism. Anklagelserna kommer delvis från muslimska länder, med helgens utspel från Erdogan i spetsen. Men anklagelserna kommer även från liberala röster i USA.

Bland annat har tidningen The New York Times skrivit om ”vidtagna regeringsåtgärder mot muslimska individer och grupper”. Den amerikanska sociologen Crystal Fleming, som är expert på vit makt- grupper twittrade ”Det är mer än sorgligt att se franska ämbetsmän reagera på våldsam extremism med våldsam extremism”.