Nya lokala coronaråd i flera städer

Av: Matilda Aprea Malmqvist, Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:
Linköpings sjukhus.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Linköpings sjukhus.

NYHETER

Nya coronaråd i Linköping, Blekinge och Göteborg kom under fredagen.

– Alla bokade evenemang ställs in och kommunala simhallar samt konsthallen stängs i Linköping, säger Niklas Borg (M) på presskonferensen.

De skärpta råden är dock inte aktuella i Blekinge. Däremot meddelande man att publiktaket kvarstår på 50 personer.

Stockholm, Uppsala, Östergötland, Skåne, Västra Götlandsregionen och nu även Linköping berörs av den nya lokala restriktionerna.

På fredagens presskonferens meddelades att Linköpings kommun kommer att stänga ned samtliga verksamheter som Folkhälsomyndigheten pekat ut som riskområden. Det berättar kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) vid en presskonferens.

Detta efter skärpta lokala råd i region Östergötland, där Linköpings kommun är hårdast drabbat med flest antal smittofall. Senaste dygnet rapporterades en ny rekordsiffra, berättar kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Vi gör omfattande förändringar och stänger nu ned samtliga verksamheter som Folkhälsomyndigheten pekat på. Det kommer vara en rejäl kraftansträngning där alla behöver göra uppoffringar, säger han.

Under de kommande tre veckorna stängs kommunala simhallar, konsthallen stängs och alla bokade evenemang ställs in. All ungdomsverksamhet som inte är kopplad till grundskolan stängs ned. Linköping stänger också ned öppna verksamheter inom social- och omsorgssektorn.

”Kräver stora förändringar i våra beteenden”

Smittspridning på skolorna i kommunen är konstaterad, men i nuläget finns inga planer på att stänga några skolor. Det kan dock bli aktuellt längre fram.

– Den strategi Sverige har haft fungerar inte just nu. Det tror jag, beror på att man tröttnat, man orkar helt enkelt inte. Vi begär mycket nu, det är stora förändringar i våra beteenden som krävs, säger Berg och tillägger att han ber Linköpingsborna att undvika restauranger och kaféer.

– Man kan få det hemkört för att hjälpa våra näringsidkare att överleva. Låt bli kollektivtrafiken om man kan och försök avstå från att besöka våra omsorgsverksamheter.

Göteborg stänger ishallar

Idrotts- och föreningsnämndens ordförande i Göteborg Elisabet Lann, KD, fattade på fredagen ett så kallat ordförandebeslut om att stänga olika kommunala verksamheter fram till 19 november.

– Vi gör det här för att minska smittspridningen i samhället och hjälpa göteborgarna att följa de råd som Folkhälsomyndigheten gett, säger Elisabet Lann i ett pressmeddelande.

Göteborg stänger sina kommunala simhallar och gym samt allmänhetens skridskoåkning. Däremot berörs inte skolornas och föreningars aktiviteter.

Blekinge: Publiktak på 50 personer kvarstår

Publiktaket på 50 personer kvarstår i Blekinge på grund av en ökad smittspridning, meddelar landshövding Sten Nordin vid en pressträff.

– Vi begränsar antalet deltagare i allmänna sammankomster för att förhindra fortsatt smittspridning och för att skydda sjukvården i Blekinge. Vi måste göra detta i tid. Det är jättetråkigt att det blir just så här inför Allhelgona helgen. Vi förstår att det blir besvärligt för kultur och idrotten, men regeringen kommer komma med olika former av stöd.

Den första november skulle det nya publiktaket tillåta 300 i sittande publik men det är olämpligt i dagsläget i Blekinge, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.

– Men de skärpta råden i andra regioner att avstå kollektivtrafik, köpcentrum, resor och umgänge är inte aktuellt att införa i Blekinge i dag. Än så länge har vi inte en större belastning på vården men det kan komma att ändras.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Storgatan i Linköping.
Publicerad: