Nya skärpta åtgärder i Norge: ”Nu må det vara slutfestat”

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

Smittspridningen i Norge fortsätter att öka och nu inför regeringen nya skärpta coronaåtgärder.

Ett nationellt alkoholförbud efter midnatt, max 20 personer på privata tillställningar och ett negativt coronatest före inresa i landet.

– Vi måste handla nu för att undvika en ny nedstängning, sa Erna Solberg i ett tal i Stortinget.

Förra veckan presenterade den norska regeringen flera nya åtgärder för att stoppa den ökande smittspridningen i Norge.

Norge har klarat sig jämförelsevis lindrigt under pandemin. Men smittspridningen fortsätter på ett oroande sätt, särskilt i Oslo, Bergen och kringliggande kommuner, enligt regeringen.

– Situationen är väldigt allvarlig. Fortsätter utvecklingen på samma sätt kan vi uppleva samma som flera länder gör i Europa. Rädslan är att sjukvården kollapsar, sa Erna Solberg,

Solberg: Alkohol orsakar smittspridning

På torsdagen presenterade hon ytterligare restriktioner för landets invånare.

– Alla ska hålla sig hemma så mycket som möjligt de kommande veckorna, begränsa sin rörlighet och sina sociala kontakter, upprepade hon flera gånger under sitt tal.

En del av de nya åtgärderna tog sikte på festande och alkohol. Restauranger och barer förbjuds att sälja alkohol efter midnatt. Max 20 personer får samlas på privata sammankomster i offentliga lokaler, en sänkning från den tidigare gränsen på 50.

– Vi vet att samlingar med människor och alkohol orsakar smittspridning. Nu måste det vara slutfestat, sa statminister Erna Solberg.

Krav på negativt coronatest

På arrangemang som har fasta sittplatser är maxgränsen 200 personer.

Regeringen har också beslutat att alla som reser in i Norge från ett land med stor smittspridning, så kallade röda länder, måste visa upp ett negativt coronatest som är max 72 timmar gammalt.

Norrmännen avråds från resor inom landet och det blir också krav på tio dagars karantän för den som varit i ett högriskland. Den som inte har en egen bostad i Norge måste sitta på karantänhotell.

Erna Solberg tog också upp skolor och förskolor. För att hålla nere smittan ska verksamheterna se till att barnen där har kontakt med ett begränsat antal barn och vuxna. Dessutom ska man se till att resor med skolbussar organiseras så att elever åker med dem de umgås med under skoldagen och anpassa scheman för att minska trängsel och risk för smitta.

Solberg sa att man inte vill stänga ner skolor och förskolor som i våras.

– Klarar vi att hålla koll på smittan kan barnen fortsätta att gå i skola och förskola, sa statsministern.

Polisen ska kontrollera invånarna

Enligt Solberg får polisen nu ett tydligare uppdrag att se till att norrmännen inte bryter mot coronaåtgärderna.

En ny nationell lockdown är inte aktuell, men Erna Solberg varnade för att områden med stor smittspridning kan behöva göra omfattande nedstängningar för att stoppa smittan.

De nya restriktionerna gäller de kommande 14 dagarna.

– Jag vet att det blir svårt för många. Vi måste avboka mycket vi gärna skulle ha gjort och det kommer att bli svårt för affärsverksamheter.

– Men vi gör detta för varandra och för att undgå sjukdom och död. Och för att undvika att Norge stängs ner helt igen och undvika att hamna där vi var i mars. Det här gör vi i solidaritet med varandra.

”Vi har inte tappat kontrollen över situationen, men vi har mindre kontroll än vi önskar, och det går i fel riktning”, säger Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: Ørn E. Borgen / TT NYHETSBYRÅN
”Vi har inte tappat kontrollen över situationen, men vi har mindre kontroll än vi önskar, och det går i fel riktning”, säger Norges statsminister Erna Solberg.
Publicerad:

LÄS VIDARE