Klubbgrundaren: ”Detta är det sista vi kan anpassa oss till”

Publicerad 2020-11-12

Alkoholförsäljning kommer att stoppas från klockan 22, varje dag från den 20 november.

Malmöklubben Plan B berättar att de kommer fortsätta kämpa på – men att detta är det sista man kan anpassa sig till.

– Det har blivit väldigt tufft och hårt. Det finns absolut inget sätt för oss att hålla öppet utan alkohol, säger Plan Bs grundare och artistbokare Carlo Emme.

Smittspridningen ökar i de flesta regioner i Sverige, och under onsdagen kom beskedet att man i ett försök att stävja smittan kommer att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22 i hela landet. Planen är att förbudet införs den 20 november och det ska gälla till sista februari.

Klubben Plan B i Norra Grängesberg, Malmö, hade det redan tufft innan beskedet kom.

– Jag skulle säga att det är hemskt, men vi fortsätter anpassa oss. Sedan det blev kallare i oktober har vi lidit ganska mycket, men vi kämpar på. Vi har anpassat oss även innan corona, och det kommer vi fortsätta göra, säger klubbens grundare och artistbokare Carlo Emme.

Carlo Emme på Plan B.

Han berättat att man gjort stora anpassningar och investerat i att göra lokalerna coronasäkra.

– Vi har precis nyss installerat gasvärmare utomhus och ett nytt värmesystem inomhus, vi tog stora lån för detta. Det var för att folk skulle kunna hänga tryggt här på vintern och spridas ut, och så kommer den här nya regeln… Det kommer hålla oss tillbaka något, för vi kan inte betala tillbaka allt det på det vi får in nu, men vi har mycket plats inomhus och kan sprida ut oss bra så säkerhet är inget problem ändå. Vi följer alla rekommendationer och är verkligen noggranna med avstånd.

”Om numren går ner får vi stänga”

Dock finns det en gräns för hur mycket mer man har resurser till att göra, menar han.

– Det här med alkoholförbud efter 22 är det sista vi kommer kunna anpassa oss till. Om folk slutar komma i januari och februari måste vi nog stänga. Vissa kvällar kostar det mer att hålla öppet än vad vi får in. Om numren går ner får vi stänga helt. Målet är ju att vara här när allt det här är över. Då kanske det är smart att stänga tillfälligt, men det gör vi inte än. Vi kämpar.

Carlo Emme säger dock att han förstår det nya beslutet.

– Jag förstår helt varför de inför detta, eftersom många små barer och restauranger i princip blivit de nya nattklubbarna under pandemin och där kan det vara trångt, men vi har mycket plats. Vi får bara anpassa oss.

– Men vi är verkligen inte på bra humör, vi går inte direkt runt och sjunger. Stämningen är väldigt låg och vi är ganska deprimerade. Flera i personalen har valt att lämna, och vissa har vi fått säga upp. Det har blivit väldigt tufft och hårt.

Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven under presskonferensen då nya alkoholförbudet efter 22 presenterades.

”Detta skulle ha varit vårt år”

Plan B storsatsade under vintern på större lokaler, och utökade kapaciteten till att kunna. rymma flera hundra fler gäster. Sen slog corona till.

– Detta skulle ha varit vårt år. Vi gjorde stora renoveringar och utbyggningar. Nu är allt på paus.... vi försöker bara betala räkningarna.

– Får vi ha öppet till klockan 22 så har vi öppet till klockan 22. Men vi kan inte bedriva den här verksamheten utan alkohol, vi har försökt tidigare då vi inte hade alkoholtillstånd, då var vi ständigt i skuld. Det finns absolut inget sätt för oss att hålla öppet utan alkohol. 

– Nu kan vi ju öppna tidigare och hinna med två konserter innan klockan 22. Men vi förlorar det som är efter, med loungen, då vi haft DJ:s och häng fram till klockan 3.

Carlo Emme berättar att man när beskedet om ökad publikgräns kom bokade in allt fler konserter, något som snabbt fick ändras då lokala råd infördes. Man kämpar dock på och försöker genomföra konserter, även om vissa har flyttats. I januari och februari kan man komma att behöva stänga helt förutom för vissa konserter, berättar han.

– Vi följer alla rekommendationer och är noggranna med att hålla avstånd. Vi lägger ner mycket tid och kraft och även pengar in i det. Så här dags blir vi inte så chockade och förvånade med nya regler. Jag tänkte mest ”whatever” först. Jag förstår varför de gör det, jag tycker inte att det är det bästa att göra och kanske kunde de kommit på det här lite tidigare, men jag är tacksam över att vi kunde hålla öppet under sommaren. Nu är det sorgset, det är meningen att detta ska vara klubbsäsongen och den är helt borta.

Följ ämnen i artikeln