Fotboja ska motverka våld i franska hem

Av: TT

Publicerad:
En elektronisk fotboja synlig genom en mans byxben. Arkivbild från USA.
Foto: Tyler Sizemore/AP/TT
En elektronisk fotboja synlig genom en mans byxben. Arkivbild från USA.

Personer i Frankrike som dömts för våld i hemmet kommer inom kort att kunna förses med elektronisk fotboja. Förhoppningen är att stävja ett ökat antal kvinnomord.

Förslaget röstades igenom tidigare i år i parlamentet och kommer att börja implementeras från och med fredag, meddelar Frankrikes regering. Domare kommer då att kunna besluta om elektronisk fotboja, försedd med gps, för dömda gärningsmän.

Syftet är att polisen så väl som kvinnorna ska kunna larmas om en förövare befinner sig inom ett visst avstånd från sina offer. Förespråkarna pekar på att införandet av liknande system i Spanien och flera amerikanska delstater tycks ha lett till en minskning av denna typ av våld mot kvinnor.

Enligt den officiella statistiken dödades 146 kvinnor av en närstående i Frankrike i fjol, jämfört med 121 året före. Enligt regeringens uppskattningar drabbas över 200 000 kvinnor varje år av våld i hemmet.

Tanken är att domare även ska kunna föreslå fotboja redan då kvinnor anmäler misshandel. Om den misstänkte förövaren då vägrar bära fotbojan ska domaren kunna beordra åklagare att inleda en brottsutredning.

Åtgärden är en del i en bredare satsning mot våld i hemmet från president Emmanuel Macron. Han har tidigare meddelat att poliser ska få mer utbildning om brottstypen och att det ska skapas 1 000 nya platser på skyddade boenden för misshandlade kvinnor.

Publicerad: