”Ska skickas tillbaka inom tolv veckor”

Uppdaterad 2020-09-24 | Publicerad 2020-09-23

Migranter som inte har asylskäl ska så snabbt som möjligt lämna EU.

Det var den centrala punkten när Ylva Johansson presenterade EU-kommissionens nya och åtstramade flyktingpolitik.

– Många som kommer nu är inte flyktingar, säger Ylva Johansson.

Inget har splittrat EU lika mycket som flyktingfrågan. Sedan krisen 2015, då 1,8 miljoner människor ansökte om asyl i EU, har diskussionen om ett solidariskt flyktingmottagande mellan medlemsländerna varit het.

Förhandlingarna har minst sagt gått trögt och 2018 strandade de helt.

På onsdagen presenterade EU-kommissionären Ylva Johansson en helt omarbetad flyktingpolitik som främst inriktas på att de som inte har asylskäl ska återvandra till sina hemländer så fort som möjligt.

– Många av de som kommer hit är inte flyktingar.

I dagsläget är det bara omkring 40 procent av de som får avslag på asylansökan som lämnar EU.

”Många av de som kommer hit är inte flyktingar”, säger Ylva Johansson.

Gallring första dagarna

Enligt kommissionens nya förslag ska nyanlända inom fem dagar genomgå en granskning. Personuppgifter, hälsodeklaration och ursprungsland ska lagras i ett moderniserat datasystem. Om en person tidigare fått avslag men söker igen kommer det att synas i systemet.

Redan under de första dagarna ska en första gallring ske. De migranter som anses ha små förutsättningar att få uppehållstillstånd kommer att skickas till ett så kallat gränsförfarande. Inom tolv veckor ska det fattas beslut om asyl eller avvisning.

Om chansen till asyl bedöms vara större sker asylansökan via ett vanligt förfarande.

Skrotar Dublinförordningen

Den så kallade Dublinförordningen kommer att skrotas. Den sattes i praktiken ur spel redan 2015.

– I dag finns det ganska stora möjligheter att bara försvinna i systemet och sedan dyka upp i ett annat land och söka asyl där, nu stänger vi de hålen, säger Johansson.

Asylsökande som redan har en anknytning till ett EU-land, exempelvis en släkting, ska direkt få sitt ärende prövat i det landet. De som inte har någon tidigare koppling ska ansöka om asyl i första landet man anländer till.

Flera länder, bland annat Polen och Ungern, har tidigare stoppat förslaget om obligatorisk solidaritet mellan medlemsländerna. Nu föreslår kommissionen ett nytt system. De länder som upplever ett stort tryck ska avlastas av övriga medlemsländer som kan välja mellan att antingen ta emot personer som beviljats asyl eller hjälpa till med återvändande för de som får avslag.

De länder som går med på att ta emot asylsökande ska enligt solidaritetspakten beviljas 10 000 euro per flykting.

Bild från flyktingkrisen 2015 då 1,8 miljoner människor ansökte om asyl i EU.