Släktingen hittade mannen i lägenheten: ”Som en skräckfilm”

Mamman ska ha hållit sonen instängd i nästan 30 år

Publicerad 2020-12-01

I nästan 30 år ska sonen hållits instängd i lägenheten av sin mamma.

I söndags gick en släkting in i lägenheten för första gången på decennier och hittade sonen liggandes i ett mörkt hörn.

– Vi har inte setts på över 20 år, men när våra ögon möttes viskade han mitt namn gång på gång, säger släktingen till Expressen.

För nästan 30 år sedan ska kvinnan ha stängt dörren till lägenheten i Stockholmsområdet. Där inne fanns hennes son som sedan den dagen varit instängd i lägenheten, som Aftonbladet kunde avslöja i går.

När sonen, som i dag är i 40-årsåldern, hittades låg han på en filt på golvet i lägenheten.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen vara kraftigt undernärd, sakna alla tänder i munnen, ha sår över hela kroppen och ett undermåligt språk.

Det var i söndags kväll som en släkting till mannen gick in i lägenheten för första gången på många, många år. Släktingen säger till Expressen att hen förstod att något var fel redan utanför lägenheten – men att man aldrig kunde ana vad som väntade på andra sidan dörren.

– Det var som att gå från verkligheten och rakt in i en skräckfilm, säger släktingen till tidningen.

En man har hållits inspärrad i en lägenhet i nästan 30 år. Polisens tekniker i lägenheten

Försökte slå larm

Släktingen berättar att hen försökte slå larm om mammans kontroll över sonen för flera år sedan. Men att allt ska ha tystats ner av andra släktingar.

Men när släktingen i söndags fick reda på att mannens mor befann sig på sjukhus fattades beslutet att åka till lägenheten.

– Jag förstod att han fanns där inne och att han måste vara rädd eftersom mamman var hans enda trygghet och nu var hon borta, säger släktingen till tidningen.

Polistekniker på väg in till den  aktuella lägenheten.

”Viskade mitt namn”

I den smutsiga lägenheten luktade det ruttet, berättar släktingen för Expressen, man fick gå fram genom drivor av skräp och den kan inte ha blivit städad på flera år.

Släktingen hörde ett ljud från ett mörkt hörn i lägenheten och berättar för Expressen att mannen direkt började viska släktingens namn:

– Vi har inte setts på över 20 år, men när våra ögon möttes viskade han mitt namn gång på gång.

Utreder olaga frihetsberövande

Flera samstämmiga källor till Aftonbladet uppger att mamman, på grund av en tidigare händelse i familjen, varit ”väldigt överbeskyddande” och att sonen redan i tidiga tonåren togs ur skolan. Sedan dess misstänks den nu vuxne mannen ha hållits instängd hemma.

Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling bekräftar att det pågår en förundersökning.

– Det vi kan säga i nuläget är att vi utreder ett olaga frihetsberövande, säger han.

Följ ämnen i artikeln