Fler ringer stödtelefon - är fast i isolering

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-11-15

Under hösten har antalet samtal till föreningen Jourhavande medmänniska ökat, vilket kan bero på att många fastnat i arbetslöshet och isolering under pandemin. Arkivbild.

Under hösten har antalet samtal till föreningen Jourhavande medmänniska ökat.

– Det är svårare för dem som är arbetslösa och försöker skapa nya kontakter. De blir fast i isoleringen, säger Mervi Rokka, presskontakt vid Jourhavande medmänniska.

Till Jourhavande medmänniska, en ideell förening, ringer personer som är ensamma. En del av dem har problem med relationer eller psykisk ohälsa och andra har drabbats av arbetslöshet, sjukdom eller sorg. Förra året ringdes 100 000 samtal till hjälplinjens volontärer.

I början av pandemin minskade samtalen något.

– Många som ringer till oss är ensamma och isolerade även när det inte är pandemi. Ibland fick man i början höra: Nu förstår de hur vi har det, säger Mervi Rokka, presskontakt och volontär vid jourhavande medmänniska.

Stort ökning

I sin roll som volontär tar hon under ett tretimmarspass i månaden emot samtal från personer som behöver någon att prata med. Både hon och den som ringer är helt anonyma.

Under våren började samtalen öka igen och under hösten har samtalen ökat med 25 procent.

– Det är tydligt att det har ökat. Folk har varit ensamma så länge nu. De samtal som jag tagit emot visar att många känner sig väldigt uppgivna. Det behövs inte så mycket för att de ska tippa över gränsen, säger Mervi Rokka.

Hennes erfarenhet är att tankarna lätt börjar snurra när man är ensam länge.

– Många uttrycker att de inte orkar längre och att det inte har någon anledning att leva. Det har absolut ökat. Många känner hopplöshet.

Pandemin har gjort det svårare för arbetslösa som försöker skapa nya kontakter, eftersom möjligheterna till spontana möten har minskat.

– Det gör att de fastnar i sin situation, säger Mervi Rokka.

Tidigare var det framför allt personer i medelåldern och äldre personer som ringde, men sedan föreningen startade en chatt på söndagskvällar hör fler yngre av sig.

Ökad bemanning

För att möta det stora trycket under pandemin har Jourhavande medmänniska utökat bemanningen.

– Vi har låtit våra volontärer ta fler pass. Vi ser också att intresset för att bli volontär har ökat under pandemin. Vi har 300 personer i vårt intresseregister med folk som vill bli volontärer. Det är glädjande.

Mervi Rokka tror att pandemin gjort att fler börjat tänka mer på sina medmänniskor. Personligen är hon glad över att få vara en aktivt lyssnande medmänniska som försöker ge den som ringer bekräftelse och hopp.

– Det är otroligt givande att komma i kontakt med människor som jag aldrig skulle prata med annars. Det berikar ens syn på hur det ser ut i samhället, säger hon.

Nu när julhelgerna närmar sig finns det en oro hos dem som ringer över hur det ska bli.

– Även om man har önskningar och förväntningar inom sig uttrycker man ofta inte det, utan håller det inom sig. Det är bättre om man säger vad man vill så andra får veta det. Det blir så mycket enklare för alla, säger Mervi Rokka.

Oron inför jul brukar lägga sig när väl julen kommer, vilket kan bero på att det brukar anordnas olika evenemang för ensamma då.

– Men så kanske det inte blir i år på grund av pandemin.