Jakten på mutationer trappas upp i Region Uppsala

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2021-02-17

Från och med nu kommer samtliga positiva provsvar att screenas efter mutationer av covid-19 i Region Uppsala.

Förra veckan, då hälften av proverna analyserades, upptäcktes 12 fall av den brittiska mutationen.

– De har skickats vidare och ska verifieras hos Folkhälsomyndigheten, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Den här veckan började mikrobiologen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala att screena de positiva provsvaren efter mutationer av den brittiska, sydafrikanska och brasilianska mutationen. Det gör även Abc labbs i Stockholm, som analyserar resterande prover som tas i Region Uppsala, sen drygt en vecka tillbaka.

– Förra veckan hittade man ungefär 12 stycken som preliminärt pekas ut som den brittiska mutationen. Men det är inte bekräftat än, säger Fredrik Settergren som ansvarar för provtagningen i regionen.

”Hoppas att mörkertalet är litet”

Eftersom metoden som labben använder för att upptäcka mutationer är ny behöver proverna skickas vidare till Folkhälsomyndigheten för verifiering. Enligt Settergren är det dessutom svårt att dra några slutsatser om mutationens spridning utifrån det preliminära resultatet i och med att labbet inte gått igenom alla prover än.

– Eftersom det är så vanligt i Gävleborg, som är uppe i 20 procent ungefär, i Västra Götalandsregionen och i viss mån även i Västmanland så misstänker vi att det finns ett mörkertal även här. Men vi hoppas att det mörkertalet är litet och än så länge så finns det inte något tydligt mönster som tyder på att alla mutationer ska ha kommit från ett visst område eller kluster, säger han.

”Labben tar de positiva proverna och kör dem en gång till. Det betyder att det är en viss fördröjning av hela processen, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Om det visar sig att mutationer av covid-19 är vanligare i vissa områden så kommer smittspårningen att skruvas upp där, enligt Settergren.

Inför sportlov nästa vecka så uppmanar han även alla att tänka sig för.

– Jul och nyår visar på att om man hanterar en ledighet på rätt sätt så kan smittspridningen minska men är man oförsiktig och umgås i kretsar som man normalt inte gör så kan smittspridningen ta fart igen. Det vill vi till varje pris undvika, säger han.

Högre smittspridning i vissa områden

Förra veckan ökade andelen positiva provsvar vid sex av elva provstationer i regionen jämfört med veckan innan, visar statistik från regionen som Aftonbladet tagit del av.

Vid stationen på Kungsgärdet, och i Heby, Nyby, Knivsta, Stenhagen och Tierp testade 7,2–14,2 procent positivt, vilket är 0,3–6,2 procentenheter högre än veckan innan. Vid de andra stationen i Enköping, Gottsunda, Bålsta, Skutskär och Östhammar testade 11,3–13,6 procent positivt, vilket är 0,6–4,7 procentenheter lägre än veckan innan.

Enligt Settergren låg dock andelen smittade överlag kvar på ungefär samma nivå som tidigare.

– Den snabba nedgång som var är bruten och vi har lite fler fall, men andelen som testar positivt ligger kvar kring 8 procent. Precis som förra veckan, så upplever vi att det står och väger. Men sen så varierar det rätt mycket. I Östhammar är det rätt besvärlig smittspridning med betydligt högre andel positiva tester. Därför har vi förstärkt närvaron där.