Gratis test för föräldrar med delad vårdnad

TT

Uppdaterad 2021-02-23 | Publicerad 2021-02-22

Barnfamiljer där föräldrarna har delad vårdnad men bor på olika sidor av Öresund har hittills hamnat i kläm sedan gränsstängningarna. Arkivbild.

Många pendlare och barnfamiljer där föräldrarna bor på olika sidor av Öresund har hamnat i kläm på grund av gränsstängningarna. Region Skåne erbjuder nu gratis covid-19-testning för föräldrar med delad vårdnad över sundet och deras tonåringar, meddelar Region Skåne i ett pressmeddelande.

För att få testa sig gratis behöver man som förälder kunna styrka att man har delad vårdnad av barn, som är bosatta i Sverige. Det ska styrkas med barnets personbevis, utdrag ur folkbokföringen för föräldern bosatt i Danmark samt legitimation på den föräldern som testas. Barn under 12 år behöver inte testa sig.

"Jag är glad att vi har lösningar som lättar för en grupp barn och föräldrar som kommit i kläm genom gränsstängningarna. En liten lättnad ökar inte smittspridningen men ger stora vinster socialt och mänskligt", säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skåne och i samarbetsorganisationen Greater Copenhagen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln