Storbråk i riksdagen om hyror: ”Skräckpropaganda”

Publicerad 2021-06-09

Riksdagsdebatten mynnade ut i storbråk mellan Nooshi Dadgostar och Annie Lööf.

Frågan det bråkas om kan fälla Stefan Löfvens regering – men i nuläget är det bara Jimmie Åkesson som backar upp Vänsterpartiet.

– Vi är beredda att fälla den här regeringen vid varje givet tillfälle, säger SD-ledaren.

Vänsterpartiet har länge riktat skarp kritik mot förslaget om att införa fri hyressättning vid nyproduktion av hyresrätter. Förslaget finns med i Januariavtalet – genomförs det hotar V med att fälla regeringen.

V-ledaren Nooshi Dadgostar säger att hon har försökt komma i kontakt med Stefan Löfven och Annie Lööf för att diskutera dödläget. Men ingen av dem har besvarat hennes samtal.

– Det är tydligt att de inte vill sätta sig ner och prata med mig, säger hon.

Under dagens partiledardebatt riktade V-ledaren stenhård kritik mot Löfven och Lööf. Enligt henne kommer förslaget på sikt leda till höjda hyror för alla hyresgäster i Sverige.

– Jag tycker inte att det är värt att driva igenom ett så här extremt förslag och därmed utlösa en regeringskris, säger Dadgostar.

”Skräckpropaganda”

Annie Lööf avfärdar Dadgostars kritik som lögner.

– Hon använder skräckpropaganda. På det sättet tänker jag inte bedriva vare sig samtal eller debatt.

Vad ljuger hon om?

– Hon säger att hyran kommer att öka för 3 miljoner hyresgäster, det stämmer inte. Hyran kommer inte öka för någon, det här handlar om nyproduktion för hyresgäster.

Annie Lööf och Nooshi Dadgostar hamnade i luven på varandra.

Dadgostar hänvisar till hyresgästföreningar och experter på området. Hon pekar också på utvecklingen i Finland där marknadshyror enligt henne infördes på bara några år efter ett liknande förslag.

Varken Löfven eller Lööf vill diskutera frågan med Dadgostar. Utredningen ska ut på remiss, sedan är ambitionen är att införa grunden i förslaget.

Har bara med sig SD

Dadgostar saknar dock stöd för att fälla regeringen. Varken Moderaterna eller Kristdemokraterna tror ens att hon är beredd att gå så långt. Partierna delar heller inte V:s uppfattning om marknadshyror.

– Jag tror helt enkelt att hon bluffar, säger Ebba Busch (KD).

– Vi tänker inte vara vänsterns nyttiga idiot i detta, ingen tror att vänstern menar allvar, säger Ulf Kristersson.

Det enda partiet som säger sig vara villig att stödja V är Sverigedemokraterna.

– Vi är beredda att fälla den här regeringen vid varje givet tillfälle, vi är också starkt emot marknadshyror så det är ett bra tillfälle att göra det, säger Jimmie Åkesson.

Löfven: Oansvarigt

M och KD kommer inte backa upp dig. Det är bara SD som är villiga att stödja ett misstroende, hur ser du på det?

– Vill Ebba Busch och Ulf Kristersson bli stödpartier till Stefan Löfven och klappa Stefan Löfven om ryggen ända fram till valet, då är det upp till dem att göra det. Mitt besked är att det finns inget regeringsunderlag som vilar på våra mandat om marknadshyror införs i Sverige, säger Nooshi Dadgostar.

Stefan Löfven understryker att Socialdemokraterna är starkt emot marknadshyror, det är därför förslaget har fått namnet ”fri hyressättning i nyproduktion”. Statsministern tycker att Dadgostar skrämmer upp landets hyresgäster eftersom det bara gäller nyproducerade lägenheter.

– Det är oansvarigt att berätta en sådan helt felaktig sak. Vi är överens om att vi inte ska ha marknadshyror, säger Löfven.