Källor: Ingen benådning för Giuliani

TT-Reuters

Publicerad 2021-01-19

Rapstjärnan Lil Wayne finns sannolikt med på den lista över personer som Donald Trump kommer att benåda under sin sista heldag som USA:s president, uppger källor för Reuters.

Trump väntas utfärda över hundra benådningar eller strafflindringar under tisdagen.

Lil Wayne riskerar upp till tio års fängelse för att ha burit en laddad guldpläterad pistol under en flygresa till Florida i ett privatplan. Under presidentvalskampanjen i höstas twittrade rapparen ut ett foto där han poserade tillsammans med Donald Trump, och uttryckte stöd för presidentens förslag till rättsreformer.

Med på listan finns sannolikt även Sheldon Silver, tidigare talman i New Yorks delstatsparlament som 2015 dömdes för korruption, enligt Reuters källor.

Anklagats för bedrägeri

Däremot väntas Trump varken benåda sin juridiske rådgivare Rudy Giuliani – som gått i fronten för presidentens fruktlösa försök att hitta belägg för valfusk – eller sin tidigare kontroversiella chefsstrateg Steve Bannon.

Då ingen av dem är dömda skulle det handla om en så kallad preventiv benådning (pre-emptive pardon) för potentiella framtida åtal. Detta har skett tidigare. När Richard Nixon avgick efter Watergateskandalen benådades han "fullt och villkorslöst" av sin efterträdare Gerald Ford för alla brott han kunde tänkas ha begått mot landet under sin tid som president.

Bannon har anklagats för bedrägeri i samband med en insamlingskampanj till Trumps murbygge längs gränsen mot Mexiko. I Giulianis fall är det mer oklart vad en eventuell process skulle kunna handla om, men han har utretts för sina affärer i Ukraina.

Avråtts

Wikileaksgrundaren Julian Assange, som också förekommit i spekulationer om eventuella benådningar, väntas inte heller finnas med på listan, enligt källorna.

Trump ska även ha avråtts från att benåda sig själv eller medlemmar av sin familj, och tros ha lyssnat till det rådet.

Trump mötte i december kritik för att bland annat ha benådat flera anställda på säkerhetsföretaget Blackwater, som 2007 sköt ihjäl minst 14 civila i Irak.

Den amerikanska konstitutionen ger presidenten rätt att benåda i federala fall. Många väljer att göra det inför sin avgång.

På onsdag klockan 12, lokal tid, svär Joe Biden presidenteden.

PODD Oron inför Bidens installation

Aftonbladet Daily med Emelie Svensson, korrespondent i USA.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen