Sverige nu bland världens hårdast covid-19-drabbade

Uppdaterad 2020-12-20 | Publicerad 2020-12-19

Sverige har nu slagit sig in på tio-i-topp-listan över världens värst drabbade länder av covid-19-smitta.

Infektionsläkaren Björn Olsen räknar med att det blir ännu värre snart:

– Jag tror vi kommer stiga ytterligare på listan, säger han.

I torsdags nådde Sverige all-time-high när det gäller covid-19-smittade under en dag, med 9 659 fall, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed hamnade Sverige på tredje plats i världen den dagen, med bara Litauen och Liechtenstein ovanför oss.

Vi hade 956 nya fall per miljon invånare, Liechtenstein hade 1 075 fall och hårdast drabbade Litauen hamnade på 1 169 fall, enligt Our World in Data.

Men dagsnoteringar är skakiga. De kan skilja sig åt kraftigt, bland annat på grund av underrapportering på helger.

Sverige lyser mörkrött på kartan som visar hur allvarlig smittspridningen är i världen just nu.

Topp tio i världen

Ett bättre mått är egentligen sjudagarsmedelvärdet, de sju senaste dagarnas medelvärde. Där har Sverige stadigt klättrat uppåt på världslistan den senaste tiden. Den 6 december hamnade vi på 14:e plats i världen, tio dagar senare låg vi på tolfte plats, och i går fredag — där siffrorna speglar situationen i torsdags — hade vi slagit oss in på tio-i-topp-listan.

Sverige ligger nu på nionde plats i världen, med ett sjudagarsmedelvärde på 665 smittade per miljon invånare. Bara Litauen, Liechtenstein, Serbien, Kroatien, Georgien, San Marino, Luxemburg och Slovenien ligger värre till.

På tio-i-topp-listan finns bara ett utomeuropeiskt land, USA, som lagt sig strax efter Sverige på tionde plats.

Danmark klättrar

Under oss har Danmark klättrat ännu snabbare uppåt på listan. Danmark hamnade på 38:e plats i världen den 6 december, steg till 14:e plats den 16 december och i går kvalade vårt södra grannland in på 13:e plats, med 610 smittade per miljon.

Både Sverige och Danmark har reagerat på den ökande smittspridningen. I onsdags stängde Danmark alla barer och restauranger. Från i torsdags tvingades alla köpcentra bomma igen och från och med måndag måste privata näringsidkare låsa dörren.

Sverige aviserade hårdare restriktioner i går fredag, men inte lika tuffa som i Danmark. Bland annat blir maxantalet för personer vid samma bord på restaurang fyra personer, ett maxantal införs för kunder i butiker och köpcentra och munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken från den 7 januari.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

Professorn: Borde stänga ner

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger:

– Min spontana reaktion är att vi borde vidta betydligt hårdare åtgärder när vi har en så pass kraftig smittspridning. Vi borde följa Danmarks exempel, att försöka stänga ner.

– Fyra vid bordet, det tror jag blir en halvmesyr för de stackars krögare som har öppet. Vi införde också munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari. Jag förstår inte logiken, situationen kan vara sju resor värre då. Det borde gälla omedelbart.

Är det självklart att Danmark kommer bättre ut de närmaste veckorna?

– Det tror jag, danskarna är vana att lyda också. Där är det Mette Fredriksen som bestämmer. Hon har sina smittskyddsexperter just som smittskyddsexperter, inte som stand in för statsministern. Hela politiken i Sverige gömde sig bakom Folkhälsomyndigheten långliga tider, det är först nu politikerna har börjat fatta beslut själva, när det börjar se riktigt riktigt illa ut.

Kommer Sverige att stiga ytterligare på världslistan över smittspridning?

– Om det inte händer något alldeles dramatiskt så kommer vi att stiga ytterligare, säger Olsen.

När det gäller dödsfall ligger Sverige och Danmark inte lika illa till. Sverige låg på 29:e plats i världen i går, med ett sjudagarsmedelvärde på 6,8 döda per miljon invånare. Danmark hamnade på 59:e plats, med 2,0 döda per miljon.

– Det är ju generellt för mer välbesuttna länder att dödstalen kanske inte behöver bli så höga under den här vågen. De kommer att vara höga nog, men vi har betydligt bättre strategier för att behandla. Vi har hittat mediciner som funkar bra, det ökar chansen för att överleva, säger Björn Olsen.

Fotnot: Antalet smittade är i verkligheten högre i alla länder. Siffrorna gäller bara personer som testats positivt. Underrapporteringen av smittade är olika stor i olika länder, och beror på hur många som testas.

LandNya covidsmittade per miljon invånare 18 dec, sjudagarsmedelvärde
1. Litauen1011
2. Liechtenstein787
3. Serbien774
4. Kroatien760
5. Georgien749
6. San Marino690
7. Luxemburg678
8. Slovenien675
9. Sverige665
10. USA663
11. Montenegro647
12. Panama614
13. Danmark611
14. Holland588
15. Tjeckien544
Källa: Siffrorna är hämtade från ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, på sajten Our World in Data.

PODD Kan coronavaccinen leda till ny narkolepsiskandal?

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdande forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen