Ann Linde sågar nya Nato-linjen: ”Out of the blue”

Uppdaterad 2021-01-12 | Publicerad 2021-01-11

En majoritet av riksdagspartierna vill öppna dörren till Nato.

Men utrikesminister Ann Linde (S) avfärdar deras slutsatser som ”out of the blue”.

– Det är rent uppseendeväckande uttalande, säger moderatledaren Ulf Kristersson.

Följ ämnen
Nato

Frågan om Sveriges relation till Nato har tagit ny fart. En majoritet av riksdagens partier vill att Sverige öppnar dörren till försvarsalliansen genom att anta en så kallad ”Nato-option”. Det innebär inte ett medlemskap – men att Sverige ska vara redo att snabbt gå med om det krävs.

Utrikesminister Ann Linde (S) anser inte att diskussionen om en Nato-option är bra för Sverige.

– Mitt och regeringens budskap är tydligt – i en osäker tid ligger den svenska säkerhetspolitiska linjen trygg och fast, sa hon i sitt tal på Folk och försvar.

Utrikesminister Ann Linde (S).

Out of the blue

Linde anser att agerandet från partierna i riksdagen (M, KD, C, L och SD) bidrar till en osäkerhet i världen om Sveriges militära hållning.

– Vi ser bevis på denna osäkerhet genom många spekulationer i internationella medier om att Sverige har ändrat säkerhetspolitisk linje och närmat sig Nato, säger hon.

I en efterföljande kommentar sa utrikesministern att en så stor förändring kräver politisk enighet. Hon tycker inte att partierna i riksdagen har utrett saken ordentligt.

– Det gjordes bara out of the blue, det är inte ansvarsfullt sätt att hantera säkerhetspolitiken på, sa hon.

Varför ska regeringen inte lyssna på riksdagsmajoriteten?

– Vi kommer hantera tillkännagivandet på samma sätt som vi hanterar andra tillkännagivanden, säger hon till Aftonbladet.

Du uttrycker redan nu kritik, bör du inte lyssna på majoriteten?

– Vi lyssnar alltid på riksdagen men i den här frågan har vi en helt annan syn.

Ett svenskt stridsfordon 90 under en stor Natoövning i Norge 2018.

Fantomsmärtor från neutraliteten

Moderatledaren Ulf Kristersson reagerar kraftigt på Ann Lindes Nato-uttalande.

– Det är rent uppseendeväckande. Sveriges riksdag har fattat ett beslut om Nato-frågan. Regeringen skapar ständigt osäkerhet om Sveriges linje, inte riksdagen.

Vad är det du reagerar starkast på?

– Att Sveriges utrikesminister moraliserar och recenserar riksdagens beslut där en tydlig majoritet i riksdagen tagit ställning, det är inte utrikesministerns uppgift.

Han fortsätter:

– Socialdemokraterna och utrikesministern lever kvar med sina fantomsmärtor från neutraliteten. Men det är inte regeringen som styr riksdagen.

Moderate partiledaren Ulf Kristersson. Arkivbild.

Frågan om Nato-optionen väcktes i riksdagens utrikes- och försvarsutskott. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna är för, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är negativa.