Plötsliga vädervändningen – superväder redan i morgon

Publicerad 2021-03-29

I början av veckan väntar höga temperaturer i stora delar av landet – på vissa håll kan man vänta sig hela 19 plusgrader.

Men före påskhelgen vänder det strålande vädret.

– Då har en kallfront passerat och tryckt undan den varma luften, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Dagarna före påsk kommer att bjuda på strålande sol och höga temperaturer på flera håll i landet.

Under tisdagen kommer temperaturen att ligga på mellan 10 och 15 plusgrader i södra Sverige, och områdena längs med Smålandskusten ser ut att bli de stora vinnarna i veckan.

– Där kan det bli 18 till 19 grader varmt, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Mikael Sjöstrand.

Kalluft drar in

Även i landets mellersta och norra delar väntas varmare temperaturer under morgondagen.

– Där är det lite mer moln än i södra Sverige, men plusgrader. I fjällen är det minusgrader och snöfall, säger Mikael Sjöstrand.

Men under onsdagen drar kallare luft in över landet.

Det kommer fortfarande vara varmt på flera håll, men morgondagens höga temperaturer kommer inte hålla i sig över påskhelgen.

– Längs södra Götaland kan det bli uppemot 15 grader och sol, men den här lite kallare luften börjar trycka på från nordväst.

I norra Götaland och Svealand kan det även bli en del regn under onsdagen.

Solen kommer på tisdag.

Mulen påskhelg

Under påskhelgen kan det bli en soligt på flera håll, men temperaturen kommer vara kallare än under början av veckan i de södra delarna av landet.

– Det blir inte varmare än 10 till 11 plusgrader i solen. Allmänt kommer temperaturen att ligga mellan 5 till 10 plus, och molnighet väntas.

I de mellersta delarna av landet och i norr kommer det vara något kallare, mellan 0 och 5 plusgrader. I fjällen väntas ihållande snöfall och minusgrader under hela påskhelgen.

– Det man kan säga i stora drag är att fredagen fortsätter på liknande manér, med solchanser och blygsammare temperaturer, säger Mikael Sjöstrand och fortsätter:

– Till söndagen kan det bli varmare än 10 grader i söder. Temperaturen kommer stiga igen, medan lågtrycken tar över mer i norr vilket leder till snö och regn där.

Äntligen kan man vara utomhus.

Följ ämnen i artikeln