Stora regnmängder när Alex drar in över Sverige

SMHI varnar för översvämningar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Två personer har dött och flera saknas efter stormen Alex framfart i södra Europa.

När ovädret nu dundrar in över Sverige varnar SMHI.

– Det är ett ovanligt stort lågtryck, konstaterar meteorologen Linus Karlsson.

I Venedig restes i går stadens översvämningsbarriärer för första gången någonsin efter varningar om den kraftiga stormen Alex ankomst.

Två personer dog i ovädret i Italien, däribland en man i 30-årsåldern vars bil sveptes ner i en flod. Den enorma regnmängden höjde vattennivån i floden Po med tre meter på 24 timmar.

Elva personer saknas fortfarande i Italien. Och på den franska sidan, runt Nice, saknas minst åtta personer. I flera franska städer rapporteras 400 millimeter regn ha fallit under ett och samma dygn – motsvarande tre månaders normal regnmängd såhär års.

När ovädret Alex nu drar in över Sverige under söndagen väntas inte konsekvenser av samma dramatiska slag. Men SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt regn i framförallt Värmland, inre Dalsland och sydväst om Vänern. Här kan det falla 40 millimeter regn i dag.

– Det kommer vara stora regnmängder även utanför det området, men där blir det som allra kraftigast. Det kan leda till vattenansamlingar och översvämningar om det blir illa, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Stormen Alex har ställt till med stora problem i södra Europa – nu kommer den till Sverige. Bilden från Dorset, Storbritannien.
Foto: Steve Parsons / TT NYHETSBYRÅN
Stormen Alex har ställt till med stora problem i södra Europa – nu kommer den till Sverige. Bilden från Dorset, Storbritannien.

Blöt färd uppåt

Ovädret Alex berör hela Europa. Dess centrum är ungefär vid Storbritannien och sprider sig sedan som en spiral ned till Medelhavet och ut över Norge och Sverige.

– Det är ett ovanligt stort lågtryck sett till ytan, det sticker ut, konstaterar Karlsson.

Regnet drar in över Götaland och Svealand under eftermiddagen och beräknas lämna Götaland framåt kvällen för att röra sig vidare upp mot Norrland, där ihållande regn väntas under måndagen.

Först under natten mot tisdagen ser Alex ut att ge sig av från Sverige.

Foto: Johan Nilsson/TT
Ett regnområde rör sig norrut över stora delar av landet under söndagen. Arkivbild.

Sommaren ännu inte över

Även om det nu råder regn och rusk ser hösten ut att bli försenad i år.

I större delarna av Norrland och nordvästra Svealand är det redan meteorologisk höst, vilket innebär att dygnsmedeltemperaturen legat under 10 grader i fem dygn i sträck.

Längs västkusten och i Skåne brukar hösten komma i mitten av oktober, men på många håll blir det senare höst än normalt, säger Linus Karlsson.

– Det är en ständig brottningsmatch mellan varm och kall luft, nu har det varit gynnsamma förhållanden för den varma luften att ligga kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE