Efter värmen – varning för skyfall i syd

TT

Uppdaterad 2021-05-17 | Publicerad 2021-05-16

En kraftig regnskur i Malmö 2019.

Efter sol kommer regn. SMHI varnar för skyfall och översvämningar i stora delar av Skåne och Halland.

Dags att ställa bort grillen och ta fram paraplyet – i Sveriges sydligaste delar lyser solen med sin frånvaro under helgen. På kort tid väntas kraftiga regnskurar, berättar Sofia Söderberg, vakthavande meteorolog hos SMHI.

– Det är regnskurar med inslag av åska som främst i nordvästra Skåne och södra Halland kan ge stora regnmängder på kort tid, kanske bara några få timmar, säger hon.

Lokalt kan det komma upp till 30 millimeter regn eller mer, enligt Söderberg. Skyfallen riskerar att leda till översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag.

– Det finns även risk för översvämmade vägar, säger Sofia Söderberg.

Skyfallen beräknas hålla i sig under större delen av söndagseftermiddagen och kvällen.

I landet generellt får vi framöver räkna med en period med lite lägre temperaturer än veckans värmechock. Varmast blir det i de södra delarna av landet, som enligt SMHI ändå får nöja sig med 10–15 grader och varierat väder under de kommande dagarna.

Längre norrut har den senaste tidens värme och regn satt fart på vårfloden, rapporterar P4 Jämtland. Då april var relativt kall ligger det fortfarande mycket snö kvar i fjällen som nu väntas smälta under maj månad. Det är dock ingen fara för kritiska vattennivåer under de närmaste dagarna, enligt radiokanalen.

Följ ämnen i artikeln