Kvinna fick sex doser coronavaccin – övervakad av läkare

Publicerad 2021-05-11

En kvinna i Italien fick av misstag sex doser av Pfizers vaccin mot covid-19.

Hon har kunnat skrivas ut från sjukhus utan komplikationer, men hålls under uppsikt av läkare för att se hur hennes immunförsvar reagerar.

Den 23-åriga kvinnan i staden Massa i Toscana vaccinerades på söndagen.

Först efteråt märkte sköterskan på sjukhuset Noa att kvinnan fått hela flaskan, innehållande sex doser, injicerad i armen.

– Hon såg fem tomma sprutor och insåg sitt misstag, säger Daniella Gianelli, talesperson för sjukhuset, till CNN.

Det var först efter att ha felat ut sex doser som sköterskan insåg att samma kvinna fått hela flaskan.

23-åringen hölls under strikt uppsikt på sjukhus under 24 timmar innan hon skrevs ut på måndagen. Läkarna kommer att fortsätta övervaka hennes immunrespons med hänvisning till ”den massiva vaccindosen”, enligt Daniella Gianelli.

Händelsen har nu rapporterats till italienska myndigheter. Det finns ingen klinisk historik att luta sig emot för att förutse vad överdosen kan leda till – i sina försök har Pfizer som mest givit fyra doser till en och samma person, uppger den italienska nyhetsbyrån AGI.

Läkare följer kvinnan immunrespons.

I början av april beslutade Italiens regering att all sjukvårds- och apotekspersonal ska vaccineras. De som vägrar omplaceras till tjänster där de inte träffar patienter och om det inte är möjligt stängs de av utan lön, rapporterar CNN.

Den 23-åriga kvinnan är praktikant på sjukhusets psykologmottagning och fick därför vaccinet före andra i samma åldersgrupp. Hon är fullt frisk och har inga underliggande sjukdomar.

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen