Vrakdelar kan vara från MH370 – tyder på brand

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Fem nya vrakdelar som kan tillhöra det försvunna planet MH370 har hittats.

Två av delarna ska ha vissa brännmärken. Nu hoppas utredarna komma närmare svaret på mystieriet.

– Det översta lagret av färg har bränts vid, säger amatörutredaren Blaine Gibson som hittat delarna.

239 personer fanns ombord när MH370 försvann under flygningen från Kuala Lumpur till Peking den 8 mars 2014. Ännu har ingen kunnat ge svar på vad som egentligen hände den där dagen.

Nu ska fem nya vrakdelar från planet ha hittats av den amerikanske amatörutredaren Blaine Gibson i närheten av Sainte-Luce på sydöstra Madagaskar. Och två av vrakdelarna tycks ha brännmärken.

– Det översta lagret av färg har bränts vid. Det verkar vara från inre delen av planet, men inte huvudkabinen utan kanske lastutrymmet eller planets utrymme för elektroniska komponenter , säger han till Australiens Channel 7, skriver Sky News.

Bekräftas uppgifterna skulle det vara första gången sådana märken hittats, rapporterar BBC.

Kan ge nya svar

En av huvudteorierna till att MH370 försvann är att det av någon anledning uppstod en brand ombord, men än så länge har det inte funnits några bevis som gett stöd till teorin.

Skulle uppgifterna om de nya vrakdelarna stämma kan det leda till att utredarna kommer ett steg närmare svaret på mysteriet med vad som egentligen hände MH370.

– Det är dock oklart om brännmärkena orsakades av en brand före kraschen eller om det är ett resultat av att det brann efteråt, säger Blaine Gibson till BBC.

Familjer kritisk till utredningen

De vrakdelar som nu hittats har skickats till den australiska transportsäkerhetsbyrån (ATSB), enligt Gibson. Men än så länge finns ingen officiell bekräftelse på att delarna tillhör det försvunna MH370.

Vrakdelarna lämnades över till myndigheten samtidigt som åtta familjemedlemmar till offren samlats för att uppmana Australien, Kina och Malaysia att göra mer för ge ett svar på gåtan MH370. De säger sig vara trötta på att inte ha fått ”någon trovärdig information”.

– Det är mycket imponerande att en privatperson, Blaine Allen Gibson, lyckats hitta upp till 15 vrakdelar av flygplanet och vi hoppas att dessa tre länder kan göra mer än att hoppas på att människor har tur och hittar mer spillror, säger Grace Nathan, vars mor var ombord, till Sky News.

Publicerad:

LÄS VIDARE