Frontex: Sjöräddning inte vårt uppdrag

Uppdaterad 2015-04-20 | Publicerad 2015-04-19

Frontex är EU:s säkerhetsmyndighet för de yttre gränserna.

Med operation Triton har Frontex stått för mindre än en tredjedel av sjöräddningen i Medelhavet hittills i år.

– Vårt huvudsakliga uppdrag är gränskontroll, säger Izabella Cooper, Frontex, till Aftonbladet.

Frontex ersatte vid årskiftet Italiens mer effektiva sök­– och räddningsinsats Mare Nostrum.

– Operation Tritons fokus ligger trots allt på räddningsinsatser. Det är en skyldighet som vi tar på stort allvar, men kom ihåg att det inte är vårt egentliga uppdrag, säger Frontex talesperson Izabella Cooper.

Gränskontroll

Hon förklarar att Frontex uppdrag är att stoppa människor vid gränsen, identifiera dem och till sist överlämna dem till Italiens myndigheter för att kunna söka asyl.

Mare Nostrum hade tre gånger så hög budget som operation Triton, mandat att röra sig längre ut på internationella vatten och var rustade för räddningsuppdrag. Vid ett tillfälle frös en person ihjäl ombord på ett fartyg inom operation Triton, efter att ha räddats från drunkning.

– Enbart en större budget löser inte dessa problem. Det behövs ett större proportionellt engagemang inom EU. Vi beror helt på de helikoptrar, flygplan och fartyg som medlemsländerna tillhandahåller oss, säger Izabella Cooper.

Nya förslag i maj

Hon anser att gränskontroll inte är lösningen på de mänskliga tragedierna utan manar till ett mer globalt perspektiv; att se till ”flyktingarnas ursprungsproblem” och då främst till människosmuggligen som ”nationer som Libyen inte gör något för att stoppa”.

– Det behövs också möjligheter att söka asyl på plats i Nordafrika, säger hon.

EU­–kommissionen informerade i mars om sin nya migrationsagenda som ska presenteras slutgiltigt i maj. De åtgärder som lades fram – bland annat migrationscenter i nordafrikanska länder – fick dock kritik från organisationer som Amnesty International som ”farligt otillräckliga”.

Emma Sofia Dedorson

Följ ämnen i artikeln