7 punkter som ger dig koll på Turkietvalet

Uppdaterad 2015-11-02 | Publicerad 2015-10-30

President Recep Tayyip Erdoğan håller tal.

En president ute efter ännu mer makt, ett krig som blossat upp på nytt samtidigt som flyktingkrisen blir allt mer påtaglig. Här är det viktigaste inför söndagens nyval i Turkiet.

På söndag är det nyval i Turkiet. Det styrande partiet AKP hoppas på egen majoritet för att kunna ge ännu mer makt till president Erdoğan. Journalister har arresterats och kriget med PKK har blossat upp på nytt. Här är sju saker du måste ha koll på inför ödesvalet.
1. Erdoğan

Foto: AP/TT.

Recep Tayyip Erdoğan, 61, är Turkiets president. Under Erdogans tid vid makten har Turkiets ekonomi vuxit. Samtidigt har anklagelserna om maktfullkomlighet och brott mot mänskliga rättigheter duggat allt tätare.

2. AKP

Foto: AP/TT.

Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) är Erdoğans parti. Fick 41 procent av rösterna i valet i juni och satsar allt på ett kort i nyvalet: att få tillbaka egen majoritet. Då tänker man skriva om Turkiets grundlag så att Erdoğan får ännu mer makt.

3. HDP

Foto: AP/TT.

Det prokurdiska vänsterpartiet HDP lyckades i juni komma över tioprocentspärren till parlamentet och är det största hindret för AKP. Politiker från HDP har hotats och utsatts för våld under valrörelsen.

4. Valfusk

Foto: Magnus Liam Karlsson.

Tiotusentals unga turkar kommer att arbeta som frivilliga valobservatörer på söndag. Många fruktar omfattande valfusk. Den svenska riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M) leder valobservatörerna från organisationen OSCE.

5. PKK

Foto: AP/TT.

Ännu en förkortning. Står för Kurdistans arbetarparti (PKK), en gerillagrupp som är terrorstämplad i Turkiet och i väst. Under sommaren bröts en tvåårig vapenvila. Turkisk militär har angripit baser och PKK anklagas för bland annat bilbomber. Våldet riskerar att leda till ett blodigt inbördeskrig.
6. Terrorism

Foto: AP/TT.

Den 10 oktober dog över 100 människor i två bomber vid Ankaras tågstation. Terrororganisationen IS har pekats ut som skyldiga. Turkiet har tidigare fått kritik för att inte göra tillräckligt för att stoppa IS, men i veckan greps 70 misstänkta IS-terrorister i flera städer.

7. Flyktingar

Foto: Niclas Hammarström.

Över två miljoner syriska flyktingar lever i Turkiet. EU vill till varje pris hindra dem från att komma till Europa. Därför lockar man Erdogan med stödmiljarder och EU-medlemskap, medan kritiken mot kränkningar av mänskliga rättigheter har tystnat.
---
Aftonbladet är på plats i Turkiet under ödesvalet. Följ vår utrikesreporter Staffan Lindberg på Twitter och på Aftonbladets sajt.

Följ ämnen i artikeln