Ungerns ambassadör: Svenskar tackar oss

Uppdaterad 2015-09-24 | Publicerad 2015-09-23

Ungerns ambassadör i Sverige, Lilla Makkay.

Ungerns ambassadör i Sverige, Lilla Makkay, 55, har fått svara på hård kritik för hur landet har skött flyktingkrisen.

Från vanliga svenskar är tonen däremot en annan, säger hon:

– Väldigt många svenskar hör av sig och tackar Ungern för att vi skyddar Europas gränser.

Tiotusentals flyktingar från Syrien, Irak och andra länder har efter sommaren sökt sig till Ungern. De har knappast välkomnats med öppna armar.

Ungern har rest taggtrådsstängsel, satt in militär längs gränsen och stiftat lagar som gör det möjligt att kasta flyktingar i fängelse.

Allt för att hålla migranterna borta.

Bilderna på hur ungersk gränspolis sätter in tårgas mot människor har spritts över världen.

Ungerns ambassadör i Sverige, Lilla Makkay, 55, medger att det inte är lätt att företräda landet just nu.

– Man måste ta sig tid och förklara saker hela tiden. För att förstå vad som sker i Ungern måste man ha insyn, säger hon när hon tar emot Aftonbladet på den tjusiga ambassaden invid Djurgårdsbrunnsviken mitt i Stockholm.

Kritiken kommer också från tunga internationella organisationer som FN och Europarådet. Skulle de sakna insyn?

– Så som vi ser det är bilden av vad som händer i Ungern mycket mer komplicerad än att det kan bedömas så snabbt och enkelt.

Vad är det för komplicerade faktorer som gör att man måste resa taggtrådsstängsel för att stoppa människor på flykt?

– Ungern har i år haft en enorm flyktingström från Mellanöstern. Människor har tagit sig in helt okontrollerat över majsfält och genom skogar. Ungern är med i Schengen och har en plikt att bevaka EU:s yttre gränser. Det kanske inte var den finaste lösningen, men den är nödvändig, säger Lilla Makkay, som talar flytande svenska sedan studenttiden här på 1980-talet.

Er kravallpolis besköt flyktingar med tårgas och vattenkanoner i Röszke i förra veckan.

– Det är beklagligt att en sådan situation uppstår. Men den har också en mer komplex bakgrund. En större grupp flyktingar gav ett ultimatum: öppna gränsen eller vi forcerar den. När polisen inte reagerade kastade man stenar. Då använde de tårgas och vattenkanoner.

– Det är helt klart att man som människa… jag kan föreställa mig en mammas situation. Men även som flykting måste man använda officiella vägar.

– Kan ni vänta ett slag...

Lilla Makkay hämtar en utskrift av en pressbild på en flykting som håller upp ett litet barn över järnstängslet framför den ungerska polisen.

– Som kvinna och mamma till två barn kan jag inte föreställa mig en sådan situation. Att man håller upp ett litet barn i ett sådant tumult. Det är oerhört riskabelt. Jag skulle aldrig ha tillåtit min man att lyfta upp vårt barn där.

Är det verkligen rätt att sätta in tårgas mot barn?

– Det sattes inte in mot barn utan mot våldsamma, stenkastande personer.

Men hur tror du barnen, som flytt ett krig och hoppas få skydd, upplevde situationen?

Lilla Makkay slår ut med händerna och tystnar.

– De som samlats uppträdde på ett våldsamt sätt. Polisen var tvungen att ingripa.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Är Ungern ett främlingsfientligt land?

– Nej. Även om vi har utsatts för en enorm våg av utlänningar har det inte förekommit våld, inga anlagda bränder och jag har inte sett några bilder där flyktingar har spottats på i Ungern. Tvärtom har väldigt många ungrare delat ut mat och vatten och nallebjörnar.

– Det finns ingen främlingsfientlighet i våra gener.

Under onsdagen möts EU-ledarna i Bryssel för att försöka komma överens om ett kvotsystem för att fördela flyktingar. Sveriges statsminister Stefan Löfven driver tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och flera andra EU-ledare på för kvoter. Ungerns premiärminister Viktor Orbán är en av dem som spjärnar emot.

– Ett kvotsystem är ingen hållbar lösning. Om vi kommer överens om att fördela 120 000 flyktingar i år kommer det kanske en miljon nästa. Vi måste hitta en lösning på plats. FN:s matprogram saknar pengar och människor har inget annat val än att fly till Europa. EU kunde ta över finansieringen av matförsörjningen i dessa flyktingläger, det är där lösningen måste finnas.

Riskerar EU att splittras?

– EU är en viktig gemenskap för Ungern. Men varje land måste få bevaka sina intressen. Det blir diskussioner, men sedan blir det gemensamma lösningar.

Kritiken mot Ungern har varit stenhård, inte minst från ledande svenska politiker. Från vanliga svenskar är tonen däremot en annan, enligt Lilla Makkay. De allra flesta stödjer Ungern.

– Vi har fått väldigt många brev och mejl från svenskar som säger: tack Ungern. Tack för att ni skyddar Europas gränser. Möjligen är det svenskar som... har egna erfarenheter av integration.

Lilla Makkay väljer sina ord försiktigt. Skjuter in ett ”kanske” här och ett ”möjligen” där. Till skillnad från landets omstridde premiärminister Viktor Orbán, som gång på gång skapar rubriker. Orbán anklagas för att vara antidemokratisk och driva Ungern i en totalitär riktning.

– Det är en förenklad bild, säger Lilla Makkay.

Ligger det något i den?

– Vi har en mycket engagerad premiärminister, som är demokratiskt vald. Han talar klarspråk och lyfter fram viktiga frågor, där alla inte håller med.

Hur ser du på svensk flyktingpolitik?

– Det viktiga är att det är varje lands vägval. Som jag ser det har Sverige en mycket generös och liberal invandringspolitik. Sverige är ett rikt land, Ungern har inte så mycket resurser.