Wallström sågar Liberalernas ambassadförslag

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vy över Jerusalems gamla stad. Arkivbild.
Foto: Oded Balilty/AP/TT
Vy över Jerusalems gamla stad. Arkivbild.

Liberalerna vill att Sverige flyttar sin ambassad i Israel till Jerusalem.

Men förslaget får tummen ned av utrikesminister Margot Wallström (S).

Det var i tisdags som Liberalernas riksdagsgrupp tog beslutet att föreslå en ambassadflytt.

– Det är rimligt att ambassaden ligger i huvudstaden, säger Liberalernas utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm till TT.

Exakt när en sådan flytt ska ske anger inte Liberalerna utan man pratar om en "lämplig tidpunkt". Detta kan ske även om Israel-Palestinakonflikten inte är löst, enligt Fredrik Malm.

– Det skulle det kunna bli, om man är redo att göra det och om det skulle föra processen i en positiv riktning, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström avfärdar förslaget.

Speciell status

Jerusalems status är väldigt speciell och har etablerats genom en FN-resolution som säger att medlemsstater bör avstå från att göra Jerusalem till en plats för ambassader. Det har vi och i stort sett världens alla länder följt. Vad Liberalerna nu gör är att de sätter sig i samma sällskap som USA och Guatemala, säger Wallström.

– Vi vill ha en tvåstatslösning och då ska man också förstå betydelsen av Jerusalem, som ska vara en del av en huvudlösning, säger Margot Wallström.

Upp i riksdagen

Efter motioner från både sverigedemokrater och en kristdemokrat har den framtida platsen för den svenska ambassaden i Jerusalem blivit en fråga för riksdagen. På torsdag ska utrikesutskottet yttra sig, och där kommer Liberalerna att stödja det förslag som KD-ledamoten lagt om en flytt på sikt.

Förra våren flyttade USA sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Det var ett mycket omstritt beslut, då Jerusalems status är en av knäckfrågorna i den komplexa Israel-Palestina-konflikten. Båda länderna gör anspråk på Jerusalem som huvudstad. Den östra delen är ockuperad av Israel sedan 1967.

Publicerad:

LÄS VIDARE