Hallengren ska klistra ansvar på Åkesson

TT

Publicerad 2022-09-22

Lena Hallengren, nyvald som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, och partiledaren Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna lovar sina väljare tuff opposition efter förlusten av regeringsmakten. Skarpa förslag som saknades i valrörelsen ska fram.

Och Sverigedemokraterna ska jagas om ansvar.

– Även om Sverigedemokraterna nöjer sig med att vara ett stödparti åt högerregeringen kommer vi att se till att de får stå till svars för politiken, säger Socialdemokraternas nya gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren.

– Tiden är över då Jimmie Åkesson kan komma undan med ett ”jag vet inte” på avgörande frågor, säger Hallengren som får ansvaret att leda de övriga 106 S-ledamöterna i deras arbete i riksdagen.

Kan bli prövning

Partiet ökade med sju riksdagsmandat i och med valet och har fler mandat än Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans, om det skulle bli regeringen. Men om SD stödjer regeringen utan avvikelser kan fyra år i opposition bli en prövning för S, utan stora möjligheter att påverka politiken.

Det finns frågor där S och SD tycker lika och skulle kunna driva igenom förslag om de skulle vilja det.

– Vi kommer att lägga fram förslag, vi kommer att samtala med alla 349 ledamöterna men vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna, säger Lena Hallengren.

Socialdemokraterna fick kritik i valrörelsen, både internt och från utomstående bedömare, för att sakna konkreta förslag och vallöften.

Det mesta presenterades som avhängigt av förhandlingar med andra partier vid ett fortsatt regeringsinnehav. Budskapet från S kokade ner till Magdalena Andersson som den som skulle vara bäst skickad att leda landet.

Avstod ”överbud”

– Vad man lovar i en valrörelse blir lite överbud på något sätt. Vi kommer att stå upp för socialdemokratisk politik och vi får väl se vad som återkommer i vår budgetmotion och kommande förslag, säger Hallengren.

Hon vill inte ge några exempel men säger att det finns massor av politik som S-kongressen beslutade förra året som nu kan tas vidare.

På pressträffen där Hallengren presenterades beskrev partiledaren Magdalena Andersson henne som en tuff och skarp person som får saker gjorda.

– Lena Hallengren har visat i olika roller genom åren att hon har en förmåga att samla och hitta lösningar där andra ser låsningar, säger Andersson.

Formellt är Lena Hallengren ännu en tid socialminister i den avgående regeringen. Men hon tillträder som gruppledare så snart en ny regering är på plats. Fram till dess kommer Gunilla Carlsson att vara gruppledare.