Stenevis vädjan till regeringen: Inför en Lex-Tintin nu

Publicerad 2023-01-18

En 8-årig pojke i Luleå misstänks ha mördats av sin pappa.

Nu vill MP:s språkrör Märta Stenevi se krafttag och vädjar till regeringen:

– Inför en Lex-Tintin omgående.

Det var den 8 januari i år som en 8-årig pojke hittades död i ett flerfamiljshus i ett bostadsområde i Luleå.

Pojkens pappa, en man i 45-årsåldern, misstänks ha mördat sin son, och är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Bakgrunden till händelsen tros vara en infekterad vårdnadstvist med barnets mamma då mamman under flera år bett om ensam vårdnad, bland annat då hon fruktat att pappan skulle försöka föra sonen utomlands.

”Inte den enda”

Under onsdagens partiledardebatt valde Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi att uppmärksamma den tragiska händelsen, och vädjade till regeringen.

Stenevi inledde sitt anförande med att att berätta hur pojken under flera år hade uttryckt stora rädsla för pappan och mamman hade fått ensam vårdnad.

– Men trots pojkens rädsla och mammans varningar så dömdes barnet till umgänge med pappan och nu är pojken borta, sa hon och fortsatte att berätta om hur pojken inte var den enda som känner rädsla inför en våldsam förälder.

– Varje dag tvingas förtvivlade och rädda mammor att lämna över sina barn till män som misshandlat dem. Ofta med risk för sig själva och barnen.

Vidare uppmärksammade hon att den nuvarande regeringen under fredagen kommer att motta en utredning gällande vårdnad och umgänge efter våld, som tillsattes under 2021.

Märta Stenevi i kammaren.

”Inför en Lex-Tintin”

– Jag är oense med den här regeringen i väldig mycket, det är nog ingen hemlighet. Men i den här frågan vill jag vädja till statsministern – låt riksdagen enas om att vi ska införa en Lex Tintin omgående. Låt oss i den här frågan visa att vi kan ta det ansvaret som väljarna gett oss och verka tillsammans för barnens bästa.

Statsminister Ulf Kristersson replikerade och sa att han värdesätter den grundläggande attityden till samarbete i politiska frågor.

– Finns det förutsättningar så ska vi samarbeta, konstaterar han och fortsätter:

– Vi kommer att komma tillbaka till utredningen men finns det förutsättningar på det här området att få mycket bred samsyn i en lagstiftning som bättre skyddar barn då värdesätter jag det mycket och återkommer mycket gärna i den frågan, förklarade Kristersson.

Följ ämnen i artikeln