Palmekännarna om uppgifterna: sensationellt

Publicerad 2020-06-09

Polisen har hittat vapnet som dödade Olof Palme för 34 år sedan, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Tre av Sveriges mest profilerade Palmekännare kommenterar nu beskedet.

– Om det stämmer så är det sensationellt, det är ju det som utredarna hoppats på i alla år, säger journalisten och författaren Gunnar Wall.

På onsdag ska beskedet många väntat 34 år på att höra komma.

Då ska chefsåklagare Krister Petersson med hjälp av ny teknisk bevisning presentera Palmegruppens bild av vad som egentligen hände i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan den 28 februari 1986.

Tre personer som kanske väntar mer spänt än resten av landet är journalisten och författaren Gunnar Wall, som skrivit flera böcker om utredningen, författaren Lena Andersson, som lagt åtskilliga timmar på att förstå mordet och det före detta handelsrådet Jan Stocklassa, som under tio år arbetat med sin teori om Sydafrika-spåret.

Mordvapnet inte tillräckligt bevis

Gunnar Wall är försiktig inför onsdagens besked.

– Det vore ju väldigt spännande om man har hittat vapnet, jag är inte säker på det ännu.

– Och om man har hittat mordvapnet är nästa fråga om man utifrån det också kan fastslå vem som har använt det. Dna eller fingeravtryck på vapnet skulle kunna räcka en bit men det skulle fortfarande krävas att den som lämnat mordvapnet också är den som sköt, det behöver det inte automatiskt vara.

Gunnar Wall säger sig inte vara övertygad om polisen har hittat mordvapnet.

Hoppas de inte stänger butiken

Författaren Lena Andersson vill inte riktigt beskriva sig själv som en privatutredare, även om hon sedan skotten på Sveavägen haft ett enormt intresse för mordet och utredningen.

– Jag förstår inte hur det här är möjligt, att man har kommit till den här punkten. Det verkar helt otroligt att man hittat mordvapnet efter 34 år, säger hon.

”Det verkar otroligt att man har hittat mordvapnet efter 34 år”, säger författaren Lena Andersson.

Nu fruktar hon att en känsla av frustration kommer infinna sig efter onsdagens besked.

– Jag hoppas innerligt att de finns till hands för frågor efteråt. De får inte stänga butiken och ta semester och försvinna efter presskonferensen, det vore det värsta som kunde hända nu, säger hon.

Vilken fråga hoppas du främst få svar på?

– Jag skulle bara vilja fråga mig om Lisbeths Palmes död (oktober 2018, reds anm) har med saken att göra att de lägger fram det just nu, eller om de behövde den här tiden från Petersons tillträde.

– Det är väl inte Christer Pettersson de lägger fram på onsdag utan någon annan. Och eftersom hon (Lisbeth Palme, reds anm) var så bombsäker när hon pekade ut honom, och så många i höga positioner gick i god för att hon måste ha sett rätt så kanske hon satte någon slags spärr på utredningen medan hon levde.

Övertygad om Sydafrika

Jan Stocklassa är övertygad om att teorin han presenterade i sin bok från 2018 stämmer.

– Det är ju superspännande, säger han om Aftonbladets uppgifter om mordvapnet och att regeringen redan fått höra beskedet.

– Och min kommentar till det är att regeringen rimligtvis bör veta om det finns en främmande makt involverad i det här, det vill säga Sydafrika. Då behöver de kunna reagera eftersom det ju faktiskt påverkar Sveriges relation till Sydafrika.

Jan Stocklassa lanserade teorin att Sydafrika skulle ligga bakom Palmemordet i sin bok från 2018.

Att mordvapnet sägs vara hittat tycker han bekräftar teorin.

– Tidigare har man ju sagt att kulorna från Sveavägen är så skadade att det skulle vara svårt att bevisa vad som är mordvapnet, men det här kan tyda på att det finns någon som faktiskt bekräftat att det är mordvapnet. Det tycker jag tyder mer på Sydafrika snarare än till exempel Skandiamannen, eftersom alla som skulle kunna bekräfta det är döda.

Om det är så skulle journalisten Stieg Larsson, vars arkiv Stocklassa baserar stora delar av sin teori på, få en otrolig revansch, säger han.

– Det här är ju större än mello, det är som en vm-final i fotboll med förlängning i straffar. Det är helt otroligt, säger Jan Stocklassa.