Leila, 35, fick hjälp ut ur stängda Dubai: ”En spökstad”

Lämnar lyxmetropolen i coronakrisens spår

Uppdaterad 2020-04-10 | Publicerad 2020-04-09

I spåren av coronakrisen har Dubai gått från lyxmetropol till spöklik.

Med hjälp av svenska UD lyckades mäklaren Leila Manouchehrian Nilsson, 35, tillsammans med över 200 andra nordbor lämna det totalt stängda landet.

– På bara tre dygn stängdes allt ner i Dubai, säger hon.

Människor vallfärdade dit från hela världen – till ett Mellanösterns Las Vegas som ständigt vill slå världsrekord i spektakulära byggen. En stad beroende av omvärlden, turister, miljardärer som vill investera.

I december var Aftonbladet i Dubai för att skildra svenskarnas semesterparadis och vad som gömmer sig bakom den glamourösa fasaden.

För 1,5 år sedan hade mäklaren Leila Manouchehrian Nilsson, 35, tröttnat på den svenska jantelagen och flyttade till Dubai i Förenade arabemiraten.

– När jag flyttade hit var jag trött på Sverige, det kan vara så trångsynt och tråkigt. Jag ville till något större, sa hon när Aftonbladet träffade henne strax före jul.

I dag beskriver hon staden som spöklik.

Gator saneras på natten

Under den pågående coronapandemin har Förenade arabemiraten stoppat alla passagerarflyg till och från landet. Sedan i mitten på mars råder totalt utegångsförbud på kvällen och natten i Dubai för att gator, bussar och pendeltåg ska kunna desinficeras. bland annat med hjälp av drönare.

Förenade arabemiraten har i skrivande stund drygt 2 600 bekräftat smittade och 12 rapporterade dödsfall.

– Dubai är en spökstad. På tre dygn stängdes allt ner, nattklubbar, restauranger, gym. I början gick det ett larm över hela stan på kvällen för att påminna om förbudet. För en dryg vecka sedan fick vi instruktioner om att inte gå ut på dagarna heller om man inte har speciella skäl. Det är grova böter och i värsta fall fängelse om man bryter mot förbuden, säger Leila Manouchehrian Nilsson.

Leila, 35, hade tröttnat på den svenska jantelagen – och flyttade till lyxmetropolen Dubai.

UD hjälpt 3 000 svenskar

I slutet av mars gick utrikesminister Ann Linde ut med att utrikesdepartementet ska hjälpa strandsatta svenskar på grund av coronapandemin. Hittills, enligt UD, har de hjälpt 3 000 svenskar att ta sig hem. 

Trots stängda flygplatser och strängt tillämpat utegångsförbud ledde ett nordiskt samarbete till att 223 strandade nordbor i Förenade arabemiraten i början av veckan kunde återvända hem.

Leila Manouchehrian Nilsson var en av dem som kunde lämna Dubai med det extrainsatta flyget. Flygbiljetten fick hon betala för själv.

– Jag är så tacksam att jag har fått komma hem, min pojkvän är kvar i Dubai i karantän. Han kan inte ta sig hem till Jordanien. På flygplatsen i Dubai mötte personal från UD oss med Snickers, banan och vatten. Vi har fått fantastisk hjälp.

Hon är nu tillbaka i sin tvårumslägenhet i Malmö och ska fortsätta arbeta som mäklare.

– När jag insåg vad som höll på att hända i Dubai sa jag upp mig. Många av mina vänner har fått sparken från sina jobb. Allt står stilla där. Det är skönt att vara tillbaka i Sverige med tanke på jobbtryggheten, här kan man inte få sparken på dagen.

Till skillnad från i Sverige kände Leila sig aldrig orolig att gå ensam i Dubai på kvällstid.

– Jag saknar redan säkerheten i Dubai, det finns kameror överallt. Nu måste jag vakta mina väskor igen. Jag satt ensam på centralstationen i dag och kände mig osäker och det gjorde jag aldrig i Dubai.

Leila Manouchehrian Nilsson tror inte att hon kommer flytta tillbaka. Det är en sorg att se metropolen falla.

– Det är många som lämnar nu och det kommer ta ett tag för staden att komma tillbaka. Jag känner mig klar med Dubai.

PODD Så är det att sitta i en väldigt lång karantän

Med Johan Björnfot, som medverkar från kinesiska Wuhan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen