Utfärdande av slutbetyg för komvux förlängs

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-04-24

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen har förlängt möjligheterna att utfärda slutbetyg i komvux på gymnasial nivå i ett år. Skälet är att man vill underlätta för de elever som drabbats av nedstängningen av komvux under coronakrisen.

För att underlätta för de elever som drabbas av nedstängningen av den kommunala vuxenutbildningen under coronakrisen förlänger regeringen möjligheten att utfärda slutbetyg från komvux på gymnasial nivå i ett år.

– Pandemin har verkligen ställt till det för dem som har gamla slutbetyg och behöver få det prövat och omvandlat så att de kan söka in enligt de nuvarande reglerna. Det rättar vi till nu genom att förlänga övergångsreglerna, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Hon anser att det här är en mycket viktig åtgärd i dagsläget.

– Det är extra viktigt just nu av två skäl. Dels eftersom det är så svårt att få sina prövningar gjorda, dels att det är rekordhöga varsel på arbetsmarknaden och människor blir av med sina jobb, säger Ekström.

På gymnasial nivå på komvux ersattes slutbetyget av gymnasieexamen 2011, men enligt övergångsregler har slutbetyg kunnat utfärdas enligt äldre regler. Den möjligheten skulle ha upphört den 1 juli i år men på grund av det rådande läget har regeringen alltså beslutat att förlänga övergångsbestämmelserna.

– Konsekvensen om man inte kan få sin prövning gjord är att man kanske inte kommer in på sin drömutbildning eller på den utbildning man behöver för att komma vidare och ta ett jobb, säger Anna Ekström.