Hungersnöd när afrikanska städer stänger ner

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tomater och lök saluförs på gatan i Nigerias största stad Lagos.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Tomater och lök saluförs på gatan i Nigerias största stad Lagos.

NYHETER

Desperationen växer i Afrikas storstäder när virusrestriktioner berövar fattiga på deras små inkomster.

En av många hungrande är 53-årige Shehu Isah Daiyanu Dumus, som vanligtvis säljer telefonkort i Nigerias största stad Lagos.

– Om det här coronaviruset inte dödar människor med funktionsnedsättning så kommer definitivt ordern om att hålla sig hemma att ta livet av människor, säger Shehu Isah Daiyanu Dumus, som är förlamad i båda benen.

Den förlängda nedstängningen av Lagos har gjort det omöjligt för honom att tjäna ihop till pengar till mat. Nu har han bara lite cassavamjöl kvar att äta, berättar han.

Minst 20 procent av Afrikas 1,2 miljarder invånare är redan undernärda – den högsta andelen i världen, enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP). Och desperationen breder ut sig i kontinentens nedstängda storstäder när det inte finns tillräckliga skyddsnät för att fånga upp dem som drabbas värst av coronakrisens effekter.

Informella sektorn stor

Kombinationen av utbredd fattigdom, beroende av importerad mat och prishöjningar i epidemins spår riskerar att få dödliga konsekvenser om inte insatser sätts in snabbt, konstaterar WFP.

Restriktioner i länder som Nigeria, Kenya och Sydafrika har gjort att miljoner människor som vanligtvis försörjer sig på det de kan skrapa ihop från dag till dag snart står utan mat. Arbetare i den informella sektorn utgör hela 85 procent av arbetskraften i Afrika och många av dem tvingas nu vara hemma utan att ha några besparingar som buffert.

I Lagos har tre av sju bland stadens 20 miljoner invånare svårt att få ihop till mat under normala förhållanden, enligt den ideella organisationen Lagos Food Bank Initiative.

Befarar svält

Samtidigt har priserna på flera baslivsmedel ökat då krisen fått många att bunkra varor.

– Vi befarar att en del kommer att svälta, säger Michael Sunbola, chef för Lagos Food Bank Initiative som delar ut mat till nödställda.

Delstatsmyndigheterna uppger att de delat ut 200 000 matpaket under den första veckan av nedstängningen och planerar att dela ut ytterligare två miljoner så snart som möjligt. Nigerias regering har samtidigt utlovat kontantbidrag och matkuponger till de fattigaste.

Men myndigheterna medger att de hittills bara kunnat skrapa på ytan av problemet.

Kenya har infört nattligt utegångsförbud och förbjudit nästan all trafik ut och in från huvudstaden Nairobi, där viruset spridits som mest.

"Mat viktigare än corona"

När oppositionsledaren Raila Odinga nyligen delade ut mat i det största slumområdet Kibera bröt oroligheter ut bland de desperata invånarna.

– Mat är viktigare än corona, säger Kennedy Odede, vars hjälporganisation Shining Hope for Communities verkar i just Kibera.

– Regeringen måste inse att människor är desperata, de kommer att riskera sina liv för att få tag på mat.

Shehu Isah Daiyanu Dumus i Lagos säger att han ännu inte nåtts av någon hjälp från myndigheterna.

Han noterar att regeringen nu efterfrågar privata donationer för att klara av att hantera coronakrisen.

– Nu tvingas till och med den federala regeringen tigga, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE