Ordkrig mellan Kina och Tysklands största tidning

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-21

BERLIN. Ett häftigt ordkrig pågår mellan Kina och tyska tidningen Bild.

Detta efter att tidningen krävt att Kina ska betala Tysklands kostnader för coronapandemin.

– Du försöker stärka Kina genom att exportera en dödlig sjukdom. Du kommer inte att lyckas. Corona kommer förr eller senare bli ert politiska slut, skriver Bilds chefredaktör Julian Reichelt i ett öppet brev till Kinas president Xi Jinping.

Tidningen Washington Post publicerade förra veckan teorier om coronavirusets ursprung. En av teorierna, som enligt Washington Post har viss trovärdighet, är att coronaviruset av misstag sluppit ut från ett kinesiskt laboratorium.

Bild, Tysklands största dagstidning, hängde på Washington Posts teori. Tidningen håller Kina ansvariga för de enorma ekonomiska skador som viruset orsakat, delvis eftersom Kina hemlighöll viktig information om viruset i flera veckor. Bilds grepp var att publicera en nota på 149 miljarder euro som de anser att Kina borde betala till Tyskland. Den inkluderar allt från flygbolaget Lufthansas dagliga miljonförluster till kostnader för ansiktsmasker och vaccinforskning.

Publiceringen utlöste ett ordkrig som snabbt eskalerade.

Kina svarade samma dag med ett öppet brev via sin ambassad i Berlin och kallade Bilds journalistik "oseriös". De stämplade Bilds publicering som infam och nationalistisk. Det hette att Bild skapar främlingsfientlighet, Kinafientlighet och skadar relationen mellan Kina och Tyskland.

Öppet brev till Kinas president

Bilds chefredaktör Julian Reichelt svarade i sin tur med ett öppet brev till Kinas president Xi Jinping:

”Du, din regering och dina forskare måste länge ha känt till hur smittsamt coronaviruset är, men du lämnade resten av världen ovetandes. Dina ledande experter svarade inte de västerländska forskare som ville veta vad som pågick i Wuhan. Du var för stolt och för nationalistisk för att berätta sanningen, som du tyckte var en nationell skam”, skriver han i brevet och avslutar med:

”Före coronaviruset var Kina känt som ett övervakningssamhälle. Nu är Kina känt som övervakningssamhället som smittade världen med ett dödligt virus. Det är ditt politiska eftermäle”.

Propaganda på köpet

Bild är inte ensam i Tyskland i kritiken mot Kina. Tidningen Spiegel skriver att Kina använder coronakrisen i pr-syften. Kina har bland annat skickat tusentals skyddsmasker och ambassadören Wu Ken har lovat ännu mer stöd till Tyskland.

– Problemet är inte att Kina erbjuder hjälp, problemet är den propaganda som kommer på köpet och som framställer EU som svagt, osolidariskt och splittrat, säger FDP-politikern Johannes Vogel, vice ordförande i förbundsdagens tysk-kinesiska utskott, till Spiegel.
 

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN