Beväpnad man hotade med pistol: ”Sprang fram och tillbaka”

Av: Hans Österman, Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen skickade under onsdagskvällen ut ett viktigt meddelande till allmänheten och uppmanade invånarna i Forsheda att hålla sig inomhus.

Orsaken var en man som gick runt med vapen i det lilla samhället. Polisen befarade att han skulle ta gisslan.

– Han var beväpnad med en pistol. Han sprang fram och tillbaka och hotade folk som passerade, säger ett vittne till Aftonbladet.

Larmet kom in till polisen klockan 21.48. Polisen gick kort senare ut med ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och bad invånare i Forsheda i Värnamo kommun att hålla sig inomhus.

”Ärendet är av sådan art att vi inte vill att att utomstående kan komma till skada”, skrev polisen på sin hemsida.

Polisen skickade alla tillgängliga patruller till Forsheda.

– Jag skulle tro att det var ett tiotal. Anledningen till att vi gick ut med ett VMA var att patrullerna på plats upplevde ett behov av det, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral.

1 av 2 | Foto: CARL CARLERT

– Vi hade en situation med en man som rörde sig ute med ett vapen och vi såg en risk för allmänheten. Då ville vi att folk skulle hålla sig inne och minska risken att någon skulle skadas om det uppstod skottlossning eller en gisslansituation.

Fanns det några särskilda uppgifter om att han skulle ta gisslan?

– Vi såg det som en stor fara att han skulle bli desperat. Det fanns uppgifter som gjorde att vi hade fog att tro att han skulle kunna ta gisslan för att nå sina syften. Vittnen har hört vissa saker, vi har hört vissa saker.

Mannen, som enligt polisen är i 25-årsåldern, greps strax före midnatt. Strax efteråt drog polisen tillbaka sitt VMA och bekräftade på sin hemsida att faran var över. En förundersökning om grovt vapenbrott och grovt olaga hot har inletts.

– Det finns inga uppgifter om att han har avlossat några skott, säger Lars-Göran Nilseryd.

Vittne: Man med vapen

Ett vittne berättar för Aftonbladet att mannen gick runt och hotade människor i samhället.

– Det var en man som sprang på gatan här precis nedanför där jag bor. Han var beväpnad med en pistol. Han sprang fram och tillbaka och hotade folk som passerade.

När polisen kom till platsen gav mannen upp utan motstånd, enligt vittnet:

– Han satte sig på gatan och gick ner på knä och lade händerna över huvudet.

Ovanligt med VMA från polisen

VMA-meddelanden skickas ofta ut från räddningstjänsten i samband med bränder eller utsläpp. Det är mera ovanligt att de utfärdas av polisen.

– Vi har fått den möjligheten när det är en situation med fara för allmänheten. Och finns den till ska vi testa den, vi tyckte att vi hade fog för det, säger Lars-Göran Nilseryd.

LÄS VIDARE

Publicerad: