Värmen kan ge tropiska nätter

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Temperaturerna väntas nå över trettiostrecket i dagarna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Temperaturerna väntas nå över trettiostrecket i dagarna. Arkivbild.

Termometern visade över 30 grader på många platser i Sverige under torsdagen och tropiska nätter ska inte uteslutas.

– Vi har ett varmt läge så det är inte orimligt att det skulle kunna bli det på några enstaka stationer, säger meteorologen Emelie Karlsson.

Det råder värmebölja i Europa med extrema temperaturer som kommer söderifrån och värmen har dragit upp även över Sverige.

Varmast i landet bland SMHI:s mätstationer var under torsdagen Torpshammar i Ånge kommun med 31,9 grader. På andra plats kom Floda i Katrineholms kommun med 31,8 grader, tätt följd av Uppsala flygplats och Avesta på delad tredje plats med 31,7 grader.

I Sverige är värmerekordet 38,0 grader vilket har uppmätts på två stationer, dels i Ultuna utanför Uppsala år 1933, dels i Målilla i Småland den 29 juni 1947.

Högtrycket beräknas hålla i sig under resten av veckan.

– Det fortsätter att vara varmt både i dag och i helgen. De närmaste dagarna kommer vi att se temperaturer som på en hel del ställen passerar 30 grader, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Enligt henne kan det bli tropiska nätter på vissa håll i landet.

– Det tenderar att kunna bli på kuststationerna i första hand eftersom man där har havet som hjälper till och jämnar ut temperaturen över dygnet.

SMHI har även utfärdat en klass-1 varning för Norrlandskusten.

– De här varningarna finns för att den här temperaturen ökar påfrestningen för kroppen och det kan bli problem för riskgrupper som sjuka, äldre och småbarn, säger Emelie Karlsson.

Nästa vecka väntas temperaturerna sjunka då det blir mer ostadigt och svalare väder, enligt prognosen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN