Ronny Danielsson vann årets kulturpris

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Ronny Danielsson vann årets kulturpris.
Foto: Marcus och Mattias Thernström Florin/Pressfoto
Ronny Danielsson vann årets kulturpris.

Region Skåne har delat ut sitt årliga kulturpris.

Årets vinnare blev Malmöregissören Ronny Danielsson.

– Tänk att en dag få dö med både Malmös och regionens kulturpris i kistan, sa 70-åringen i sitt förinspelade tacktal.

Sedan 1998 har Region Skåne årligen delat ut ett kulturpris, för att främja utvecklingen av kulturlivet i Skåne. Priset har genom åren bland annat tilldelats Björn Ranelid, Timbuktu och Pernilla August.

När 2019 års prisutdelning tog plats på Moriska Paviljongen i Malmö var det teaterregissören Ronny Danielsson, 70, som tilldelades priset och prissumman på 100 000 kronor.

Pristagaren själv fanns dock inte på plats i Malmö, då han befann sig i Japan. Via videolänk fick besökarna dock ta del av ett förinspelat tacktal.

– Jag nästan dånade som kvinnliga skådespelare gjorde i gamla teaterpjäser, beskrev Ronny Danielsson chocken när han på flygplatsen i Barcelona fick beskedet att han vunnit årets kulturpris.

Foto: Robert Rosén
Ronny Danielsson var inte på plats men tackade på videolänk.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Vill inkludera publiken

Under Danielssons långa karriär har han bland annat varit verksamhetsansvarig inom Studioteatern i Malmö och har satt upp såväl teatrar som musikaler på Malmö Opera.

– Den starkaste drivkraften har nog ändå alltid varit att visa att jag är värd någonting. Nej, det blev inte fotboll men det blev teater, förklarade Danielsson i sitt tacktal.

I sitt tal betonade Danielsson att många teaterföreställningar är komplicerade, tvärtemot vad han själv försökt göra under sin karriär.

– I mina föreställningar så vill jag att publiken ska känna sig klok och inkluderad. Det är en väldigt viktig del. Att när man går därifrån är man lite, lite klokare än när man kom in.

Foto: Robert Rosén
Wanås Konst mottog kulturpaletten.

”Kunde inte hoppa över plinten”

Motiveringen från Region Skåne tog bland annat upp att Ronny Danielssons föreställningar är både utmanande och underhållande, att proffs och amatörer samsas på scenen samt att han varit normbrytande med att sätta upp föreställningar på otraditionella platser.

– Jag kunde inte hoppa över plinten i gymnastiksalen och jag kunde inte spela fotboll. Men tänk att en dag få dö med både Malmös och regionens kulturpris i kistan. Det får inte alla - och det är ett bevis på att mitt arbete varit viktigt, förklarade Danielsson stolt.

I samband med utdelningen av kulturpriset delade Region Skåne även ut kulturpaletten, som går till en verksamhet i Skåne. Årets vinnare - och 100 000 kronor rikare - blev där Wanås Konst från Östra Göinge kommun.

Foto: Robert Rosén
Årets prisutdelning tog plats på Moriska Paviljongen.
Publicerad:

LÄS VIDARE