Nyheter

Mer timpersonal på äldreboenden med covid-19

Av: 

TT

Äldreboenden i Stockholm med stor andel tim- och bemanningsanställda har löpt större risk att få in covid-19. Arkivbild.
Äldreboenden i Stockholm med stor andel tim- och bemanningsanställda har löpt större risk att få in covid-19. Arkivbild.

NYHETER

Andelen tim- och bemanningsanställda har varit betydligt högre på äldreboenden som har drabbats av covid-19 i Region Stockholm, jämfört med äldreboenden som har klarat sig undan sjukdomen.

På över hälften av hemmen där äldre har rapporterats smittade av coronaviruset var minst 30 procent av personalen tim- eller bemanningsanställda, visar en enkätundersökning som Smittskydd Stockholm gjort, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Nästan var femte anställd på dessa boenden hade dessutom gått till jobbet trots symptom. Resultatet synliggör ett systemfel inom äldreomsorgen, enligt äldreforskare.

– Kontinuiteten och anställningsformerna är ett stort problem på äldreboendena. Att en fjärdedel av personalen är timanställda daglönare gör det betydligt svårare att stanna hemma vid minsta symptom, säger Johan Fritzell, professor i sociologi, som leder Karolinska Institutets center för äldreforskning, till Ekot.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: